Băsescu a dat Comisiei Europene explicaţii despre cazul Ridzi şi despre situaţia din CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a lansat recent un tir de critici la adresa CSM
Preşedintele Traian Băsescu a lansat recent un tir de critici la adresa CSM

Preşedintele Traian Băsescu a trebuit să explice Comisiei Europene (CE) care este stadiul dosarului Ridzi şi care este situaţia din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) înaintea finalizării raportului intermediar pe justiţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Unul din lucrurile care nu erau înţelese era cazul Ridzi sau CSM-ul. În cazul Ridzi interpretarea era că nu s-a aparobat începerea urmăririi penale, ceea ce nu e corect pentru că dosarul de fond ce viza suma cheltuită este sub investigatie şi s-a aprobat începerea urmăririi penale. Nu s-a aprobat solicitarea legată de investigaţia IT, a calculatorului. Am explicat faptul că fostul ministru Ridzi este sub ancheta jusiţiei, iar Parlamentul a aprobat începerea urmăririi penale", a declarat Traian Băsescu în această seară, la Bruxelles, după Consiliul European. El a avut ieri întâlniri cu preşedintele Comisiei, Jose Barroso şi cu Cecilia Malmstrom, comisarul pe afaceri interne.

Şeful statului a mai precizat că a explicat şi ce se întâmplă în Consiliul Superior al Magistraturii după ce raportul Comisiei Europene din vara anului trecut atenţiona asupra unei tranziţii legale şi fără probleme, iar scrisoarea Comisiei Europene din decembrie 2010 punea sub semnul întrebării credibilitatea CSM.

„În aprecierea Comisiei nu se respectase legea privind alegearea membrilor CSM, iar unii din ei erau la al doilea mandat. Am explicat procesul care urmează să se desfăşoare în urma deciziei Curţii Constituţionale. Speranţa mea este că luni, în Senat, vor fi validaţi judecătorii care sunt aleşi corect", a mai spus Băsescu. El a adăugat faptul că întârzierea funcţionării CSM este o situaţie gravă pentru ca este o instituţie prevăzută în Consititutie şi nu poate să funcţioneze cu pauze foarte mari.

îngrijorările pe marile dosare

În urmă cu o săptămână, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost la Bruxelles pentru acelaşi raport privind monitorizarea pe justiţie şi a recunoscut că există în contiunare îngrijorări legate demarile dosare în care sunt implicate persoane politice.

"Comisia Europeană e preocupată în continuare de atitudinea politică şi instituţională în legătură cu cazurile în care sunt implicaţi membri ai Parlamentului", a declarat pe 27 ianuarie ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, după ce s-a întâlnit cu secretarul Comisiei Europene, Catherine Day.

Predoiu a adăugat că are nevoie "de parteneriatul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie" instituţiile care deţin practic puterea în sistemului judiciar.

Corupţia invocată pe Schengen

De altfel exact problemele semnalate de rapoartele pe justiţie în privinţa corupţiei şi justiţiei au fost cele invocate de ţările care se opun aderării României la spaţiul Schengen.

Raportul intermediar pe justiţie va apărea la jumătatea lunii februarie, înainte de Consiliul European din 24-25 februarie când România şi Bulgaria aşteaptă votul ţărilor membre UE pe aderarea la Schengen

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite