UPDATE Bruxelles: Barroso ne dă ajutoare ca să cheltuim banii UE. Băsescu are misiune să pună presiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu şi şeful Comisiei Europene Jose Barroso (23 octombrie 2011)
Preşedintele Traian Băsescu şi şeful Comisiei Europene Jose Barroso (23 octombrie 2011)

Preşedintele Traian Băsescu a avut ieri, la Bruxelles, o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso în urma căreia România a acceptat asistenţa tehnică pentru a cheltui mai bine banii UE.

Rata de absorbţie a României este de 3,7% potrivit Ministrului Afacerilor Europene şi 14,8% potrivit preşedintelui Traian Băsescu. În ambele situaţii rata de cheltuire a banilor este considerată de Bruxelles mult sub aşteptări. 

Barroso, care în decembrie anul trecut a trimis o scrisoarea extrem de critică Bucureştiului pe care îl avertiza asupra unei rate de absorbţie netă a fodurilor UE mult sub aşteptări, sub 3%, că trebuie să ia urgent măsuri. Între timp rata a mai crescut, dar proiectele decontate de Bruxelles au avut numerose nereguli.

Una din preocupările Comisiei Europene, pentru care trebuie să dea socoteală marilor contributori la bugetul fondurilor de coeziune, este cum să crească rata de absorbţie a fondurilor europene. "Am văzut îmbunătăţiri în ultimele şase luni. Am obţinut asigurarea personală a preşedintelui României de mări presiunea pentru face mai eficient acest proces", a spus preşedintele Jose Barroso. Preşedintele CE a mai amintit că România este una din statele care va beneficia de co-finanţarea excepţională de 95% pe proiecte, începând de anul viitor.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a avut săptămâna trecută mai multe întâlniri pe această temă cu reprezentanţi ai Comisiei, inclusiv cu comisarul pentru poltică regională Johannes Hahn.

Băsescu participă mâine şi la Euro summitul suplimentar organizat după Consiliul European de duminică pentru decizii foarte importante pe criza datoriilor şi viitorul zonei Euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite