Traian Băsescu la Bruxelles: Libia şi … o mică săgeată spre Spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se pronunţă împotriva recunoaşterii Consiliului Naţional de Tranziţie Libian şi se opune oricărei încercări a Uniunii Europene de a impune o zonă de interdicţie aeriană deasupra Libiei, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu, la încheierea Consiliului European extraordinar consacrat situaţiei din nordul Africii.

"Consiliul Naţional de Tranziţie poate avea doar rol de interlocutor în lipsa unei alte structuri. Dar cât de credibil poate fi un consiliu condus de un fost ministru al lui Gaddafi?", a spus Traian Băsescu.

Referindu-se la crearea unei eventuale zone de excludere aeriană deasupra Libiei, pentru a împiedica forţele fidele lui Gaddafi să desfăşoare operaţiuni de bombardament, şeful statului român a afirmat că aceasta nu este de competenţa Uniunii Europene ci cel mult a NATO. Potrivit preşedintelui Băsescu, o astfel de acţiune poate fi imaginată numai cu participarea statelor arabe sau cel puţin a unora dintre acestea, cu aprobarea Ligii Arabe şi a Uniunii Africane şi, eventual, a Consiliului de Cooperare al Golfului.

Franţa a recunoscut joi Consiliul Naţional de Tranziţie drept singurul reprezentant legitim al poporului libian, însă nu a reuşit să convingă statele membre ale Uniunii să adopte aceaşi poziţie, în cadrul Consiliului de vineri.


Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat, tot joi, împreună cu premierul britanic David Cameron, ca cele două ţări sunt gata pentru o intervenţie militară, în cazul în care ONU va dori, dacă Liga Arabă va accepta precum şi cu condiţia folosirii armelor biologice de către forţele fidele Gaddafi împotriva manifestanţilor.

Întrebat dacă România este pregătită să primească refugiaţi din nordul Africii, preşedintele Băsescu a răzpuns zâmbind: "Este o problemă a statelor din Spaţiul Schengen".

El a adăugat apoi că România primeşte oricum refugiaţi pe filiera ONU, fiind prima ţară din Uniunea Euriopeană care a pus la punct un mecanism juridic şi condi'iile tehnice de primire a acestor refugiaţi, în cadrul centrului de la Timişoara.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite