Suspendarea fondurilor europene: Guvernul de la Bucureşti a răspuns Comisiei şi aşteaptă verdictul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a primit "recent" răspunsul guvernului român la scrisoarea din 16 iunie, prin care Bruxelles-ul informa că au fost blocate finanţările pentru o serie de proiecte din cadrul programului Operaţional regional ( Axa 2), au declarat pentru "Adevărul Europa" surse din Comisie.


Comisia Europeană analizează în acest moment răspunsurile, afirmă aceleaşi surse, care nu au putut preciza o dată concretă pentru luarea unei decizii. Dacă Bruxelles-ul nu va fi mulţumit de răspunsurile primite sau va avea nevoie de clarificări suplimentare, fondurile ar putea rămâne blocate.

Într-o conferinţă de presă din 11 august, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a recunoscut faptul că dintre cele 124 de proiecte verificate de auditul Comisiei Europene, pentru 43 de proiecte, cu 39 de contracte de lucrări aferente, s-au sesizat încălcări ale legislaţiei achiziţiilor publice.
Cel puţin 800 de milioane de euro sunt blocate din cauza restricţiei impuse de Bruxelles.


Neregulile, depistate de o comisie de audit din Bruxelles, într-un control desfăşurat la sfârşitul lunii martieşi începutul lui aprilie, sunt legate de proceduri şi de managementul proiectelor. „Dacă plăţile vor fi reluate în această vară, depinde doar de autorităţile din România", au declarat, la acel moment, pentru „Adevărul Europa", oficiali ai CE. „Practic am blocat temporar plăţile, pentru a da timp autorităţilor române să remedieze problemele ce au rezultat în urma auditului Comisiei Europene. Nu e o măsură definitivă", au precizat sursele citate.


Autorităţile de la Bruxelles au decis întreruperea plăţilor pentru proiectele din Axa 2 a Programului Operaţional Regional după neregulile semnalate la Consiliul Judeţean Teleorman, condus de Liviu Dragnea (PSD) şi în alte trei judeţe: Buzău, Tulcea şi Ilfov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite