Supravieţuitor de sub gloanţele lui Breivik: Nu e vorba de un nebun care a avut o zi proastă. E noua faţă a rasismului şi fascismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din supravieţuitorul atacului de pe insula norvegiană, Ali Esbati (34 de ani), avertizează că este "periculos" ca norvegianul care a împuşcat zeci de oameni să fie privit doar ca "un nebun". L-a văzut câteva secunde cu arma în mână şi doar o minune a făcut să scape de gloanţele lui.

"Cred că trebuie să fii deranjat mental să omori atâția oameni și cred că există păreri de rău față de starea lui pshihică, dar dacă privim nebunia lui ca un pretext pentru a spune că nu era conștient de ceea ce făcea, atunci pot spune că nu era nebun. Ştia ce face de 9 ani. Plănuia meticulos acest atac, de 9 ani. Părerea pe care mi-a lăsat-o mie, în acele lungi secunde în care l-am văzut, este că era foarte calm.

Acționa foarte conștient, foarte sistematic. Este extrem de periculos să spunem că doar era nebun", a povestit, pentru Adevărul Europa, Ali Esbati, cetăţean suedez care trăieşte în Norvegia şi care s-a aflat pe insulă în timpul atacurilor.

Ideile atacatorului, "nimic nou

Esbati avertizează că retorica din manifestul lui Breivik, care a fost trimis la peste 1,000 de contacte ale sale prin email - la mai puțin de 90 de minute înainte de începerea atacurilor tragice din Oslo și Utoya, este o "mișcare de mare amploare" și că şi alte riscuri asociate cu ea.

CITEŞTE Manifestul dementului norvegian care a împuşcat zeci de oameni

"M-am uitat pe retorica acestui om, în manifestul de 1500 de pagini. E șocant că nimic nu este nou. Poți găsi toate aceste lucruri despre care vorbește, invazia musulmanilor în Europa, în multe dezbateri care au loc peste tot. Este important să înțelegi ce s-a întâmplat într-un context politic și social. E o mișcare de o mai mare amploare, nu doar un individ sau doi nebuni care fac astfel de lucruri," spune Esbati.

Iată noua faţă a fascismului şi rasismului!

El susţine că nu este vorba doar despre o problemă psihologică ci despre o nouă luptă politică.

"Primul pas este să observăm că islamofobia organizată este noua față a fascismului și a rasismului din Europa. Următorul pas este să observăm unde există discursuri de ură în cadrul dezbaterilor politice - este vorba de un proces ideologic unde oameni precum Breivik își găsesc simpatiile și încep să creadă că ideile lor nu sunt ciudate, ci că sunt reprezentative pentru mulți alții", a povestit Esbati.

El explică creşterea populismului de tip extremă-dreaptă prin eşecul altor partide politice care nu au reușit să răspundă cerințelor poporului privind anumite aspecte.

"Mă ocup de aceste subiecte de mult timp, dar faptul că am fost la un pas de moarte, îmi dă un sentiment de urgență. Toate aceste omoruri fără sens mă determină să dau eu un sens faptelor - până la urmă, nu trebuie să uităm, ce s-a întâmplat nu a fost un accident, ci un atac politic. Nu e vorba de un nebun care a omorât oameni pentru că avea o zi proastă. Trebuie privit gestul în contextul politic", a mai spus Esbati. 

Despre Ali Esbati

Ali Esbati, 34 de ani, este un scriitor și un economist suedez, care locuiește momentan în Oslo, Norvegia. Acesta a ajuns în Oslo în 2008, pentru a deveni corespondent al cotidianului norvegian Klassekampen.

Acum el lucrează ca economist pentru un think-tank din capitala Norvegiei, iar în timpul liber este foarte activ pe blogul personal și continuă să scrie articole politice și economice care apar în diferite ziare, reviste și cărți.  În Suedia, el a fost șeful organizației de tineret a Partidului de Stânga, precum și expert al Parlamentului suedez pe politica economică. 

Esbati, de origine iraniană, a ajuns în Suedia cu familia la vârsta de 9 ani și a trăit și studiat în capitala țării, Stokholm. 

Vezi pe forbes.ro dacă turiştii mai cumpără acum vacanţe în Norvegia sau Mexic?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite