Summit cu manifestaţii violente antiausteritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii şi forţele de securitate s-au ciocnit dur înaintea reuniunii liderilor europeni. Summitul vizează adoptarea pactului pentru euro, care presupune reduceri de cheltuieli. Sindicatele spun că salariile europenilor trebuie negociate cu angajatorii şi nu fixate de liderii influenţi de la Bruxelles.

Confederaţia sindicatelor europene (CSE) a protestat ieri la Bruxelles împotriva planului pentru guvernanţă economică aflat în atenţia liderilor Europei reuniţi în capitala UE. Între 15.000 şi 20.000 de cetăţeni ai UE au protestat ieri în oraşele lor sau în jurul instituţiilor UE pentru a le spune şefilor de stat reuniţi la Consiliul de primăvară că propunerile lor nu respectă drepturile sociale şi salariile europenilor. „Noi nu suntem antieuropeni, dar credem că Europa trebuie construită mai raţional", a spus secretarul general al CSE, John Monks.

Indexarea salariilor ar putea fi desfiinţată

CSE consideră că noua legislaţie propusă de liderii europeni le afectează veniturile. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, însă, că deciziile summitului vor aduce prosperitate. „Acest Consiliu European va schimba regulile jocului, ceea ce ne va ajuta să depăşim criza şi să realizăm o creştere economică şi o relansare care creează locuri de muncă", a spus Barroso.

Citiţi şi:

Preţul crizei din Portugalia: 70 de miliarde de euro

Portugalia pune în pericol statele din zona euro

Principalul scop al summitului UE care a început ieri la Bruxelles este adoptarea un pachet de măsuri pentru a ţine în frâu criza financiară a zonei euro. Printre acestea, suma aferentă Mecanismului European de Stabilitate urmează să fie mărită, de la 250 de miliarde de euro la 440 de miliarde şi urmează a fi semnat un pact de competitivitate economică.

„Pericolul" din noile propuneri ale liderilor UE este, susţin sindicatele, desfiinţarea indexării automate a salariilor. La fiecare doi ani, de exemplu, guvernul belgian trebuie să calculeze cu cât a crescut preţul anumitor bunuri, cum ar fi electricitatea şi să mărească, corespunzător, salariile angajaţilor. Măsurile UE de austeritate sunt împotriva unor astfel de proceduri. Salariile trebuie negociate între anagajatori şi angajaţi, susţin sindicatele, şi nu între câţiva lideri influenţi ai UE. „Protestăm pentru a pune presiune pe lideri. Suntem de abia la începutul bătăliei", a mai spus Monks.

„Mi se taie salariul şi mi se impune să mă obişnuiesc cu un nou stil de viaţă la un nivel scăzut, ceea ce nu e normal", spune Bernard, 50 de ani. „Suntem aici pentru a ne face auziţi, pentru că noi suntem cei care plătim pentru tot", spune Rudy, 40 de ani. „Noi, socialiştii, ne luptăm pentru drepturi egale, noi suntem forţa de muncă, noi susţinem societatea şi nu o să ne oprim", mai spune acesta.

Criza îi împacă valoni cu  flamanzii

Belgienii strânşi ieri în faţa instituţiilor UE au lăsat divergenţele sociale şi politice deoparte. „Ne-am strâns şi flamanzi, şi francezi ca să susţinem acelaşi lucru, am demonstrat solidaritate", a spus Rudy. Belgia e condusă de un guvern interimar de opt luni, deoarece politicienii flamanzi nu reuşesc să se înţeleagă cu cei valoni pentru a forma o coaliţie.

Criza portugheză domină agenda summitului UE

Liderii UE s-au reunit ieri la Bruxelles, la o zi după ce parlamentul portughez a respins bugetul de austeritate, ceea ce a dus la demisia premierului Jose Socrates. Această situaţie va duce, probabil, la nevoia unui ajutor internaţional pentru Portugalia, similar celor acordate deja Greciei şi Irlandei, estimează analiştii. Ca reacţie a votului, rata dobânzii la obligaţiunile emise de Portugalia a atins un nou record, de 7,91%. Dacă Portugalia pierde accesul la pieţele financiare, atenţia se va îndrepta către Spania, a patra economie a UE, considerată a fi următoare „victimă" a crizei datoriilor suverane, din cauza sistemului bancar slab.

„Dacă Portugalia solicită, vom fi gata să intervenim. Pentru asta, e nevoie de un plan pentru însănătoşire a finanţelor ţării şi de o cerere de deblocare de fonduri europene", a declarat ministrul belgian de Finanţe, Didier Reynders. Cancelarul german Angela Merkel a lăudat eforturile „curajoase" ale premierului Socrates. „E nevoie de o potecă solidă către consolidare şi reformă. Ieri s-a văzut cât de greu e de ajuns la ea", a spus Merkel. Jose Socrates e prezent la summitul de la Bruxelles ca premier interimar. Lisabona va continua să refuze ajutorul internaţional, a declarat ieri, la Bruxelles, un oficial portughez citat de Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite