BRUXELLES: Liderii statelor UE au început dezbaterile la Consiliul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presedintele CE, Jose Emanuel Barosso, la Consiliul European de la Bruxelles
Presedintele CE, Jose Emanuel Barosso, la Consiliul European de la Bruxelles

Liderii tuturor statelor membre UE se află în această seară la Bruxelles, la Consiliul European, pentru a crea un sistem "permanent", dar "strict condiţionat" de salvare a situaţiei financiare din zona euro.

Alte teme importante ale Consiliului sunt relaţiile cu partenerii strategici ai UE, respectiv Rusia, China şi Statele Unite, precum şi statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană a Republicii Muntenegru. "Scopul acestei întâlniri este să ajungem la o înţelegere comună în privinţa modificării tratatului pentru crearea unui mecanism financiar de salvare permanent, astfel încât să putem înainta cu procedurile de rigoare cât de repede posibil, şi la nivel european, dar şi la nivel naţional. Decizia pe care o vom lua astăzi ar trebui să intre în vigoare de pe 1 ianuarie 2013," a spus Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European. 

Programul Consiliului European :

Joi, 16 Decembrie:

17:00 - Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, s-a adresat tuturor liderilor UE.


Silvio Berlusconi la Consiliul European de la Bruxelles

Silvio Berlusconi la Consiliul European de la Bruxelles

17:20 - Prima sesiune de lucru a Consiliului European.

19:00 - Sesiune de dezbateri pe tema schimbării Tratatului de la Lisabona şi a introducerii Mecanismului Financiar de Salvare. Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, ia parte la discuţii.

20:15 - Cină, în timpul căreia se va discuta situaţia economică a ţărilor din zona euro. Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, va fi prezent la discuţii.

22:15 - Conferinţa de presă comună pentru toate ţările membre, susţinută de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European şi Jose-Emanuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.


Viktor Orban, premierul Ungariei, la Consiliul European de la Bruxelles

Vineri, 17 Decembrie :

09 :15 - Toţi şefii de stat se întrunesc pentru a doua zi consecutivă la Consiliu.

10:00 - Catherine Ashton, şefa Serviciului Diplomatic European, prezintă raportul său în legătură cu partenerii strategici ai UE, şi anume Statele Unite, Rusia şi China.

Viktor Orban, premierul Ungariei, la Consiliul European de la Bruxelles

Liderii tuturor guvernelor se pun de comun acord în privinţa unor concluzii pentru acest consiliu european, nu înainte de a se decide în privinţa statutului de ţară candidată a Republicii Muntenegru.

13:00 - Ultima conferinţă de presă. Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte în camera de presă a României din clădirea Consiliului European.


Nicholas Sarkozy la Summitul european de la Bruxelles

Nicholas Sarkozy la Summitul european de la Bruxelles
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite