Studiu UE: Copiii români sunt fruntaşi la folosirea Hi5

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu europeam arată că aproximativ 63% dintre copiii români cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani şi 29% dintre cei între 9 şi 12 ani au profil pe un site de socializare.

Potrivit studiului realizat de EUKidsOnline pentru Comisia Europeană, tinerii români sunt în fruntea clasamentului la utilizarea reţelei Hi5, reprezentând 2% din totalul utilizatorilor acestui site de socializare la nivel european. Tinerii români nu par însă, atraşi în mod special de Facebook, doar 25% dintre ei declarând că au profil pe această reţea de socializare, potrivit studiului.

Studiul mai arată că 52% dintre părinţii copiilor români le permit acestora să utilizeze reţele de socializare "în orice moment", în timp ce 35% le interzic total această activitate, iar 13% le dau voie tinerilor să acceseze aceste reţele numai în anumite momente sau sub supraveghere.

Sondajul realizat pentru Comisia Europeană şi publicat luni arată că, la nivelul Uniunii Europene, 77% dintre copiii cu vârste între 13 şi 16 ani şi 38% dintre cei cu vârste între 9 şi 12 ani au un profil pe un site de socializare în reţea.

Un sfert dintre copiii care utilizează site-uri precum Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw sau Myvip afirmă însă că profilul lor este "public", ceea ce înseamnă că poate fi văzut de oricine, iar mulţi dintre ei îşi afişează adresa şi/sau numărul de telefon.

"Tot mai mulţi copii utilizează site-urile de socializare în reţea, însă mulţi dintre ei nu îşi iau toate măsurile necesare pentru a se proteja online. Aceşti copii se expun astfel la multe pericole, devenind vulnerabili la abuzuri precum hărţuirea (cyberstalking) sau abuzul de încredere (grooming). Prin urmare, toate societăţile care administrează reţele de socializare trebuie să ia măsuri urgente pentru ca profilurile minorilor să nu poată fi accesate în mod automat decât de persoanele aflate în lista lor de contacte autorizate şi, de asemenea, să nu poată fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare. În plus, societăţile care nu au aderat încă la acordul privind «Principiile pentru reţele de socializare mai sigure aplicabile în UEA» sunt invitate să adere fără întârziere, pentru a garanta siguranţa copiilor”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabilă cu Agenda Digitală.

Studiul arată că Facebook este reţeaua de socializare preferată de tinerii cu vârste între 9 şi 16 ani la nivelul UE, cu o medie de 57%. Procente ridicate de utilizare a reţelei Facebook sunt înregistrate în Cipru (98%); Italia (94%), Grecia (93%), Franţa(87%), Cehia(91%), Marea Britanie (87%), Danemarca (85%), Suedia (73%), Austria (75%), Bulgaria(72%) sau Belgia (70%).

La studiul realizat de reţeaua EUKidsOnline au participat 25.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani, din 25 de ţări europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite