VIDEO Europa şi regiunea Dunării: Cum se împart 100 de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a anunţat astăzi la Bruxelles că 100 de miliarde de euro din fonduri structurale deja disponibile vor fi folosite de ţările din Regiunea Dunării pentru proiecte de infrastructură, mediu, dezvoltarea comunităţilor şi securitate.

Acestea sunt cele patru direcţii prioritare anunţate astăzi, la Bruxelles, în planul de acţiune pe baza căruia se va dezvolta Strategia Regiunii Dunării. „Regiunea beneficiază deja de o finanțare considerabilă prin intermediul unei serii de programe ale UE. Obiectivul este de a folosi într-o mai mare măsură sprijinul disponibil - nu mai puțin de 100 de miliarde de euro au fost alocate în cadrul politicii de coeziune între 2007 și 2013", a declarat astăzi comisarul Hahn.

Provocările regiunii Dunării care s-ar putea rezolva prin proiectul lansat de Comisia Europeană sunt: potențialul de transport naval nevalorificat, lipsa legăturilor rutiere și feroviare, eforturile necoordonate în domeniul educației, al cercetării și al inovării și amenințările la adresa mediului. Recentul dezastru legat de scurgerea de nămol toxic în Ungaria reprezintă o ilustrare clară a necesității colaborării transfrontaliere pentru a preveni răspândirea poluării și a combate efectele unor astfel de catastrofe.

Primele patru obiective în strategia Dunării

Strategia are câteva obiective clare printre care creșterea cu 20% a transportului de marfă pe Dunăre până în 2020; reducerea până în 2020 a nutrienților pentru a readuce ecosistemele din Marea Neagră la nivelurile din 1960; garantarea accesului la internet în bandă largă de mare viteză pentru toți cetățenii UE din regiune până în 2013; asigurarea unei populații viabile de sturioni de Dunăre până în 2020.

Priorităţile de pe malurile Dunării

Cele patru direcţii către care vor merge fondurile şi proiectele se referă la: conectarea Regiunii Dunării prin infrastructură, protecţia mediului - de la biodiversitate la tratarea apei, dezvoltarea comunităţilor şi securitate.

1. Conectarea Regiunii Dunării este direcţia care are în vedere refacerea sau dezvoltarea infrastructurii de transport, a sistemelor de energie, a schimburilor de experienţă pe energie verde. Aceeaşi prioritate se referă şi la promovarea turismului în regiunea Dunării. Potrivit planului de acţiune, navigabilitatea Dunării ar trebui să crească semnificativ în timp ce capacităţile de transport ar trebui şi ele schimbate mai ales că există mari diferenţe între statele străbătute de fluviu. Buget din fonduri structurale (2007-2013) pentru această direcţie: 24.8 miliarde de euro pentru transport, 3 miliarde pentru energie, 6.7 miliarde pentru turism.

2. Protecţia mediului în Regiunea Dunării are în vedere ecologizarea fluviului, readucerea unor specii de sturioni, îmbunătăţirea calităţii apei şi evitarea efectelor inundaţiilor. "În acest an, pe mai multe segmente ale Dunării am încercat să identificăm şi să evităm imapctul ploilor abundente care să nu ajungă să devină catastrofe şi dezastre. De asemenea este esenţial să creştem calitatea apei", a declarat comisarul Hahn despre această prioritate din planul de acţiune. Bugetul din fonduri structurale (2007-2013) pentru această direcţie este de 19,6 miliarde de euro.

3. Asigurarea prosperității Regiunii Dunării - de exemplu, dezvoltarea capacității de cercetare, a educației și a tehnologiilor informației, sprijinirea competitivității întreprinderilor și investiții în competențele populației. Bugetul care ar putea acoperi cheltuielile pentru această prioritate este de aproape 14 miliarde de euro pentru cercetare şi inovare, 3.6 miliarde pentru informatizare, 13 miliarde pentru investiţii în educaţia şi respecializarea muncitorilor

4. Consolidarea regiunii Dunării - de exemplu, ameliorarea capacității instituționale și îmbunătățirea cooperării în vederea combaterii crimei organizate. "Ultima axă se referă la securitate în regiune mai ales că sunt state extreme de diferite de-a lungul Dunarii. Mulţumită acestei colaborări vom putea să apropiem respectivele state şi să le aducem aproape de principiile europene", a declarat astăzi comisarul Hahn. Asistenţa financiară pentru această prioritate este de 3,4 miliarde de euro.

Comisarul european a anunţat că pentru fiecare din aceste aceste priorităţi vor fi desemnaţi coordonatori din rândul statelor membre

"În timpul preşedinţiei maghiare a Consiliului UE care începe în ianuarie 2011 vom stabili care sunt statele sau regiunile care vor asigura coordonarea acestor teme prioritare", a adăugat comisarul.

În privinţa Strategiei Regiunii Dunării, rolul Comisiei Europene este de sprijin însă răspunderea revine statelor membre şi regiunilor. Lor le revin şi planurile şi obiectivele şi dacă apreciayă că este necesar pot chiar revizui şi completa planul de acţiune. Primul raport de progres pentru Strategia Regiunii Dunării este programat în 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite