Stimaţi călători, poftiţi la scanner!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi România ar putea fi obligată să introducă  scanerele corporale în aeroporturi. Legea va fi votată de eurodeputaţi în iulie. Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European a dat aviz favorabil acestei măsuri, iar plenul PE va vota în iulie.

Europarlamentarii din comisie, care, în 2008,  au respins cu vehemenţă ideea introducerii unor scannere corporale pe aeroporturile din UE,  au votat ieri majoritar  în favoarea implementării unor astfel de sisteme de securitate, însă cu anumite condiţii.

Astfel, a fost introdusă o „clauză de voluntariat", conform căreia fiecare călător ar avea opţiunea de a alege să treacă fie prin aparatele care îi scanează întregul corp, fie prin cele obişnuite. În acest din urmă caz, trecerea prin filtru ar putea fi urmată, ca şi până acum, de un control corporal.

„Informarea pasagerilor cu privire la tipul de scannere şi la modul în care aceştia vor fi trataţi în cadrul noului proces de screening este esenţială", a spus europarlamentarul raportor pe acest dosar, Luís de Grandes Pascual. El susţine şi nevoia unui personal calificat pentru astfel de proceduri.

Scannerele corporale cu raze X, care pot surprinde imagini grafice de sub hainele călătorilor,  nu pot fi introduse fără a respecta anumite norme, susţin oficialii europeni. 

Cele patru reguli

Helen Kearns, purtător de cuvânt al comisarului european pentru transport, Siim Kallas, afirmă că măsura presupune adoptarea unor standarde în întreaga Uniune. „Avem un consens clar asupra faptului că scannerele trebuie acceptate şi că folosirea lor trebuie să fie mai bine controlată la nivel UE", a declarat pentru „Adevărul Europa" purtătorul de cuvânt.

Spre exemplu, nu este permisă nicio formă de radiaţie ionizantă în circuitul aparatelor. De asemenea, formele corpului nu ar trebui să fie vizibile, imaginea grafică a oamenilor fiind redusă, pe calculator, la o figurină, care respectă liniile generale ale siluetei, dar nu invadează intimitatea persoanelor.

Imaginea corpului unui călător nu va fi vreodată stocată într-un calculator, promit europarlamentarii. Prin vizualizarea corpului în linii gernerale, tip figurină, PE elimină, astfel, posibilitatea scannerelor de a încălca intimitatea călătorilor.

Cea mai importantă condiţie pentru implementarea unei astfel de legislaţii la nivelul Uniunii Europene rămâne însă posibilitatea călătorilor de a alege să folosească - sau nu - aceste sisteme de securitate.

Legea scannerelor corporale va fi votată de eurodeputaţi în sesiunea plenară de la Strasbourg, din iulie 2011. Momentan, nu există legislaţie la nivelul Uniunii Europene care să controleze riscurile implicate prin folosirea acestor aparate. Comitetul European Economic şi Social (CEES), având rol de consultant cu privire la propunerile Comisiei Europene,  a criticat introducerea scannerelor, menţionând şi riscul pe care acestea  l-ar putea avea  asupra sănătăţii oamenilor.

Scut anti-terorism

Aeroportul Schiphol din Amsterdam foloseşte deja 80 de scannere corporale. Şi Italia, Spania şi Marea Britanie au cumpărat scannere pentru zborurile către Statele Unite, de teama atacurilor teroriste. Argumentul conducerilor aeroporturilor şi al guvernelor care au introdus deja scannerele corporale  este că, astfel, oamenii sunt mai în siguranţă, deoarece sistemele pot detecta mai uşor teroriştii şi traficanţii de droguri.

„Este o cursă a noastră împotriva teroriştilor şi, dacă nu păstrăm viteza, pierdem. Dacă ei apar cu noi tehnologii, şi noi trebuie să venim cu alte metode de a-i combate", a spus deputatul Simon Busuttil (PPE). 

"Avem un consens clar asupra faptului că scannerele trebuie acceptate şi că folosirea lor trebuie să fie mai bine controlată la nivel UE."
Helen Kearns
purtător de cuvânt al comisarului european pentru transport, Siim Kallas

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite