Spania – cei mai mulţi şomeri din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mică rată a şomajului în ţările membre UE se se înregistrează în Olanda, Austria (4,3%) şi Luxemburg (4,7%) şi cea mai ridicată în Spania (20,4%), Letonia (18,3%) şi Lituania (17,4%), potrivit ultimelor date publicate de Eurostat. Astfel, rata medie a şomajului în zona euro este de 9,9%, în uşoară scădere faţă de luna decembrie, când era de 10%.

Rata medie a şomajului pe ansamblul Uniunii Europene. Peste 23 de milioane de femei şi bărbaţi din statele membre, dintre care 15,7 milioane în ţările din zona euro, erau şomeri în ianuarie 2011. Comparativ cu datele din aceeaşi perioadă a anului trecut, în 11 state membre UE rata şomajului a scăzut, iar în 14 a crescut.

Estonia creşte rapid

Cel mai spectaculos reviriment pe piaţa muncii l-a avut Estonia, unde rata şomajului a scăzut de la 16 la 14.3%. Numărul şomerilor a crescut cel mai dramatic în Grecia unde, în ultimul an, rata şomajului a crescut de la 9,7 până la aproape 13 procente.  În România, rata şomajului în ianuarie 2011 a fost de 7,3%, cu mai mult de două procente sub media UE.  

O situaţie îngrijorătoare se înregistrează în rândul tinerilor sub 25 de ani, unde rata medie a şomajului a ajuns la 20,6%. Cel mai dramatic stă tot Spania şi la acest indicator, numărul tinerilor şomeri reprezentând  43,1%.  Eurostat ia în considerare în categoria şomer persoanele care au între 15 şi 74 de ani, nu au slujbă, sunt gata să accepte un post în următoatele două săptămâni şi şi-au căutat de lucru în ultimele patru săptămâni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite