Socialiştii europeni critică dur summitul Sarkozy-Merkel: “eşec catastrofal în a prezenta măsuri pentru creştere economică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul socialist, al doilea camărime din Parlamentul European, după PPE,  respinge ca "total inadecvate" rezultatele summitului şi Merkel-Sarkozy. Într-o scrisoare difuzată miercuri, 17 august, şi semnată de liderul grupului, germanul Martin Schulz, socialiştii critică îndeosebi faptul că liderii francez şi german nu au promovat crearea de locuri de muncă şi creşterea economică.

"Încă o dată, Franţa şi Germania calcă peste restul zonei euro, luând decizii pentru toată lumea. Şi încă o dată, oferă prea puţin, prea târziu. Cei doi au liderii s-au trezit, în cele din urmă, şi au emis unele idei bune, cum ar fi o taxă pe tranzacţiile financiare, pe care grupul meu a invocat-o cu mult timp în urmă. Dar au ignorat soluţii care ar fi adus o speranţă reală, cum ar fi introducerea de euroobligaţiuni.

Sunt consternat de acest eşec catastrofal în a prezenta măsuri pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă.Ne confruntă, cu un risc de catastrofă socială şi este timpul pentru idei mari şi măsuri ferme.Ţinerea a a două reuniuni pe an prezidate de preşedintele Consiliului European este un raspuns pe de-a întregul inadecvat. Mai este un drum lung de parcurs până la o adevărată guvernanţă economică.

Pentru asigura că activitatea economică consistentă în zona euro, este nevoie de Comisia Europeană, care să îşi asume responsabilitatea corespunzătoare în domeniul afacerilor economice şi monetare aşa cum este prevăzut prin tratat, în strânsă cooperare cu premierul Juncker, preşedintele Eurogrupului, şi c implicarea Parlamentului European.

Mai presus de toate, avem nevoie de a promova măsuri de redresare, măsuri care să nu lase cetăţenii obişnuiţi să suporte din nou factura pentru o criză care a fost cauzată de speculatori", este mesajul liderului socialiştilor europeni.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, au anunţat marţi, după o întâlnire la Paris că vor "un adevărat guvern economic european" - o suprastructură care să fie format din şefii de stat şi de guvern din statele Eurozonei. De asemenea, ei s-au pronunţat pentru introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, pentru controlul strict al deficitelor şi pentru măsuri de armonizare fiscal. Cei doi lideri au respins, cel puţin pentru moment, ideea lansării de euroobligaţiuni, pentru stingerea datoriilor ţărilor din zona euro aflate în situaţii dificile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite