Severin, zdrobit la Bruxelles în unanimitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European au votat, ieri-seară, la Bruxelles, pentru ridicarea imunităţii eurodeputatului român Adrian Severin.

Severin este acuzat că a acceptat zeci de mii de euro ca să depună  amendamente la legi europene. Decizia Comisiei JURI s-a luat cu uşile închise. Eurodeputatul Sebastian Bodu, vicepreşedinte al Comisiei JURI, al cărui nume a apărut în scandalul „Mită contra amendamente", a votat şi el. Bodu a precizat că este de aşteptat ca joi, în plenul PE, decizia să fie aceeaşi, iar Severin să poată fi anchetat de procurori pentru acuzaţiile din scandalul „Euroşpaga". „Nu am auzit de situaţii în care plenul să nu urmeze votul din Comisia Juridică", a declarat Bodu.

Citiţi şi:

Adrian Severin, ultimele zile cu imunitate pentru "Euroşpaga"/ Vot în comisia juridică: să fie anchetat ca un om de rând

Ori toţi pro, ori toţi contra

Francesco Speroni, raportorul în cazul dosarului Severin, a cerut ridicarea imunităţii eurodeputatului şi, potrivit unor surse din comisie, ar fi calificat drept „nepotrivite" metodele prin care au fost făcute dezvăluirile - înregistrări cu camera ascunsă şi e-mailuri trimise presupuşilor reprezentanţi ai unei firme de consultanţă, în realitate jurnalişti de la „The Sunday Times". Grupul socialiştilor europeni din care Severin făcea parte a decis imediat să-i retragă sprijinul politic. În deciziile legate de ridicarea sau apărarea imunităţii unui eurodeputat, votul este mai curând individual şi nu neapărat politic.

De asemenea, au existat puţine situaţii în care să fie opinii divergente în cadrul Comisiei Juridice. „Ori se votează în unanimitate, ori împotrivă. Nu am văzut, în ultimul mandat să se voteze altfel", a declarat Sebastian Bodu. Scandalul „Mită contra amendamente" l-a determinat pe preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, să înfiinţeze o comisie care să revizuiască regulamentele interne ale instituţiei şi a generat o întreagă dezbatere la nivel european, în legătură cu rolul şi practicile firmelor de lobby.

Pe de altă parte, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis în data de 5 aprilie o cerere de ridicare a imunităţii europarlamentarului social-democrat sub suspiciunea de săvârşire de acte de corupţie. Astfel, Parchetul ar urma să „efectueze investigaţiile şi să deschidă urmărirea penală impotriva lui Adrian Severin". Procurorii ar trebui să „iniţieze o acţiune penală pentru luare de mită şi/sau trafic de influenţă".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite