VIDEO UPDATE Adrian Severin la judecata Europei: euro-alesul român se compară cu Strauss-Kahn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Adrian Severin a comparat cazul său, în care este acuzat că ar fi cerut bani în schimbul depunerii unui amendament, cu cel al fostului preşedinte al FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York sub acuzaţia de agresiune sexuală.

Astăzi a avut loc, în Parlamentul European de la Bruxelles, prima ședință din procesul de audiere al cazului Adrian Severin în vederea păstrării sau ridicării imunității acestuia. 

La sfârşitul audierii sale din Comisia pentru Afaceri Juridice, Severin a declarat că este victima unei înscenări, la fel ca şi preşedintele FMI.

„Lupta pe care eu o duc acum pentru clarificarea lucrurilor este o luptă pe care o duc şi pentru colegii mei. Aţi văzut că s-au mai întâmplat experienţe similare de curând şi prin alte părţi. Nu aş vrea ca acest gen de eliminare a politicienilor incomozi să-i afecteze şi pe ceilalţi. Nu este vorba de o infracţiune, ci de o încercare de a provoca o infracţiune. E o înscenare, faptele nu au avut loc.", a spus Severin.

VEZI Declaraţiile lui Adrian Severin înaintea audierii sale:

Întrebat la ce cazuri se referă, acests a afirmat: „Domnul Dominique Strauss-Kahn, nu vă e clar?".

Severin a apărut luni (23 mai) seară, la comisia de afaceri legale a Parlamentului European (comisia JURI), singur, deși ar fi putut fi însoțit de avocat. El a venit, în schimb, cu un dosar gros de cinci centrimetri pe care îl va prezenta comisiei, spre studiu, în apărarea sa.

Eurodeputatul român a intrat îngândurat în ședință.

"Este pentru prima oară când am avut șansa să mă apăr în fața Parlamentului European de când a izbucnit scandalul," a spus Severin. Ancheta nu are loc la Bruxelles, ci la București, integral. 

Cum se apără Severin

Potrivit surselor parlamentare, apărarea sa se va concentra pe două direcții. Pe de-o parte, Severin le vatransmite membrilor comisiei JURI că ridicarea imunității sale ar însemna acceptarea faptului că practicile înregistrărilor secrete vor putea fi folosite fără restricții în birourile PE, la adresa oricărui deputat.

Pe de altă parte, ridicarea imunității ar însemna că autoritățile naționale au drept de judecată asupra cazurilor petrecute în interiorul Parlamentului European.

Astăzi (23 mai) este prima ședință din șirul audierilor în vederea ridicării imunității lui Severin și nu se va lua nicio decizie importantă în privința aceasta.

Ridicarea imunității lui Adrian Severin a fost cerută de DNA, sub suspiciunea de luare de mită și trafic de influență.

"Cred că-i ridică imunitatea"

Comisia JURI este cea care analizează dreptul la imunitate al eurodeputatului Severin, iar unul dintre vice-președinții săi este chiar europarlamentarul Sebastian Bodu, cel care a depus amendamentul care a iscat scandalul de presupusă mită.

Eurodeputatul italian Francesco Enrico Speroni, raportor pe acest dosar, va întocmi un document pe baza căruia Comisia JURI va vota peste trei săptămâni dacă accesptă ridicarea imunității lui Severin sau nu.

Bodu crede că rezultatul votului poate fi preconizat încă de pe acum. "Eu cred că-i ridică imunitatea. Pe baza statisticilor, pentru fapte altfel decât simple declarații, se ridică imunitatea, iar la el se punea problema de acceptat bani, nu era doar o declarație," a spus Bodu.

El amintește că în momentul în care a apărut scandalul "mită contra amendamente", eurodeputații din Comisia JURI erau "destul de supărați".

Cum decurg discuțiile

Adrian Severin va participa la întâlnirea de astăzi a comisiei JURI singur, fără avocat, a mai spus Bodu. El va avea șansa de a se apăra, de a povesti ce s-a întâmplat membrilor JURI care îi vor judeca dreptul la imunitate. "Trebuie să vedem dacă ce a făcut este o procedură abuzivă sau nu," a mai spus Bodu.

Conform regulilor PE, susține Bodu, Severin se bucură de imunitate pentru declarațiile și acțiunile sale în calitate de europarlamentar, dar în momentul în care acțiunile și declarațiile lui nu țin de responsabilitățile sale în Parlamentul European, acesta se bucură de aceeași imunitate ca și colegii săi din România.

"Ce a făcut Severin este ceva cu totul unic, nimeni nu știe în ce categorie să încadreze fapta sa."

"Poate fi anchetat și așa"

Europarlamentarul Bodu este singurul român din comisia care îl audiază pe Severin cu privire la dreptul la imunitate. El consideră, însă, că Severin ar putea fi anchetat chiar și înainte ca raportorul Speroni să-și prezinte concluziile și europarlamentarii din JURI să-și dea votul. "Cred că se poate începe ancheta chiar și cu imunitatea," a spus Bodu.

Severin își păstrează, însă, postul de eurodeputat, chiar și dacă i se va ridica imunitatea și va fi cercetat penal de către autoritățile române. "Chiar și la închisoare, Severin tot eurodeputat va fi. Postul se pierde doar prin renunțare, moarte și incompatibilitate," a mai spus Bodu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite