Expert anticorupţie: Poate dacă ţipăm la Comisia Europeană se rezolvă lucrurile cu justiţia din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corupţia se simte în trei sferturi din statele lumii
Corupţia se simte în trei sferturi din statele lumii

Reprezentanţi ai societăţii civile au comentat riposta ministrului român de externe, Teodor Baconschi, la opoziţia din interiorul UE legată de acceptarea României la Schengen şi susţin că monitorizarea pe justiţie a fost o condiţie a aderării în ianuarie 2007, iar declaraţiile stridente nu rezolvă problemele legate de corupţie.

Ministrul de externe a declarat, într-un interviu pentru Adevărul Europa, că România ar putea denunţa unilateral Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) câtă vreme este folosit pentru a amâna aderarea României la Schengen deşi criteriile tehnice sunt îndeplinite.

Riposta României, fără precedent pentru UE

"Declaraţiile ministrului de externe nu ajută România, dimpotrivă. Este o încercare de arătare a muşchilor. România nu face o favoare Europei că se lasă monitorizată. Putea să spună atunci când ne-au lăsat să aderăm. Nu poţi să te trezeşti după patru ani", a declarat pentru Adevărul Europa, Laura Ştefan, expert anticorupţie al SAR.

image

Potrivit acesteia, denunţarea unui astfel de acord ar fi o situaţie fără precedent pentru Comsia Europeană. "Există posibilitatea de a închide MCV-ul dacă îndeplinim condiţiile pe care ni le-am asumat. Dar câtă vreme cererile pentru dosarele de corupţie zac în Parlament de 9-10 luni? Poate dacă ţipăm la Comisia Europeană se rezolvă lucrurile pe justiţie", a declarat Ştefan. În opinia expertului anticorupţie, România este, în acest moment, departe de eliminarea monitorizării pe justiţie şi a reamintit de blocarea de către Parlamentul României a dosarelor Ridzi şi Păsat.

Diplomaţia ar fi avut cu ce să defileze
Fost membru al Comisiei prezidenţiale pe dosare de mare corupţie, Laura Ştefan, a mai spus că diplomaţia românească ar fi avut cărţi pe care putea să le joace în negocierile cu UE. „Cred că diplomaţia avea cu ce vinde bine anti-corupţia, de exemplu, ce se face pe dosarele de mare corupţie. Sigur, nu ne ajută Înalta Curte, dar e treaba domnului Baconschi să promoveze lucrurile bune care se fac" a adăugat Ştefan.

CITEŞTE Ce se poate întâmplă dacă România renunţă la monitorizarea pe justiţie

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite