România în Schengen: Experţii susţin că ultima evaluare nu duce automat la aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Control la frontieră
Control la frontieră

Experţi europeni au programat ieri ultima verificare tehnică din "dosarul" Schengen al României, o lecţie pe care autorităţile de la Bucureşti susţin că o ştiu foarte bine. Experţii români spun încă că votul Franţei e încă periculos.

Sistemul de Informaţii Schengen - o componentă tehnică esenţială pentru ca Europa să decidă că nu mai avem nevoie de control la graniţe - va fi supus evaluării în aceste zile.

Potrivit procedurilor, această vizită se va finaliza cu un raport care se va adăuga aspectelor verificate până acum. Evaluările pe celelalte aspecte - securizarea graniţelor aeriene, maritime sau cooperarea poliţienească - s-au ]ncheiat recomandări legate de eventuale modificări legislative sau de procedură care mai erau necesare şi pe care ţara candidată trebuia să le aplice până la data aderării. Toate raportările se fac la Grupul de Evaluare Schengen de la Bruxelles.

E nevoie de consens în Consiliu

Admiterea unei ţări la spaţiul Schengen are însă nevoie de consens în Consiliul European. Acesta va lua o hotărâre după ce va consulta Parlamentul. Votul acestuia din urmă este însă, pe această chestiune, doar unul consultativ. Cel puţin trei dintre ţările membre UE - Franţa, Germania şi Olanda - au spus deja că admiterea României şi Bulgariei trebuie amânată. Finlanda s-ar putea alătura Olandei şi, recent, din Austria au venit semnale că mai e nevoie de o monitorizare.

Sunt compromise şansele României de a scăpa de controlul frontierelor din martie 2011 cu opoziţia Franţei, Germaniei şi Olandei în Consiliu? Experţii susţin că Franţa „e periculoasă", dar că totuşi, cartea diplomaţiei mai are ceva de spus.

"Deciziile Consiliului se adoptă de obicei în consens. Mai mult decât voturile în sine ale celor trei state menţionate va conta poziţia acestoara faţă de România. Va conta daca se vor angaja (Franta?) într-o pozitie externa defavorabilă Bucureştiului şi dacă vor face lobby activ in acest sens. Sunt voturi care cantaresc greu", a declarat Ciucu pentru Adevărul Europa.

Lobby-ul politic, stângaci şi târziu

Eforturile diplomatice nu au fost însă cele mai eficiente. Expert în politici europene, Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, a declarat pentru Adevărul Europa că evaluarea tehnică nu ar avea, teoretic, legătură cu monitorizarea pe justiţie ce se aplică României prin aşa numitul Mecanism de Cooperare şi verificare. Practic însă, această monitorizare a reformelor în justiţie va continua şi pentru Bruxelles ea contează foarte mult.

"Reacţiile autorităţilor române au fost târzii şi stângace pe chestiunea Schengen. În acelaşi timp, această politică a autorităţilor române de a susţine că nu trebuie legată verificarea pe justiţie de evaluarea tehnică pe Schengen este nerealistă şi absurd", a declarat Cristian Ghinea pentru Adevărul Europa.

Condiţii şi noi pericole la admitere

"Dacă însă în afara condiţionării pe monitorizarea pe justiţie mai apare şi chestiune rromilor, nu ştiu ce soluţii mai are România pentru Schengen în primăvara acestui an. Nu poţi integra o comunitate atât de mare peste noapte", a spus Ghinea. Ciprian Ciucu, autorul unui raport pe pregătirea României la Schengen, a declarat la rândul său că depindem mult de contextul politic care în acest moment ne pare defavorabil.
Din punct de vedere tehnic, susţine Ciucu merităm la fel de mult (sau poate chiar mai mult?) decât alte state vechi care sunt deja în Schengen. "Din punct de vedere politic, cu întârzierea reformelor în justiţie şi cu slaba capacitate administrativă mai avem multe lucruri de demonstrate", a spus Ciucu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite