EXCLUSIV Adevărul EUROPA: Bulgaria a cerut şi a primit sprijinul PPE pentru aderarea la Schengen. Ce a făcut România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Partidului Popular European (PPE) au invitat astăzi reprezentanţii ţărilor membre UE "îngrijorate" pe tema Schengen să viziteze şi evalueze Bulgaria şi România.

Premierul Bulgariei, Boyko Borisov, a fost foarte hotărât la întâlnirea liderilor populari europeni care a avut loc astăzi la Meise, lângă Bruxelles, şi a cerut partidului sprijin pentru admiterea ţării sale la spaţiul Schengen în martie 2011. 

Liderul popularilor europeni, Wilfried Martens, a declarat, astăzi, pentru Adevărul Europa, după întânirea cu şefii de stat şi de Guvern, că PPE a decis formarea unui grup care să se ocupe de „reţinerile unor ţări” cu privire la aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. „Din acest grup vor face parte miniştri ai României, Bulgariei alături de cei ai Franţei, Germaniei, Suediei, Olandei adică ţările care au exprimat reţineri şi va fi condus de unul din vicepreşedinţii PPE”, a declarat Martens. Liderii PPE s-au întâlnit astăzi înaintea Consiliului European care a început în această seară şi au dezbătut subiectele de pe agenda întâlnirii liderilor celor 27 de ţări membre.

Borisov: „Am primit sprijinul aşteptat”
 
Problema susţinerii politice pe tema Schengen a fost ridicată de premierul bulgar Boyko Borisov, mai ales că voci importante din PPE, la nivel de vicepreşedinţi şi lideri de grup au exprimat public reţinerea faţă de acceptarea celor două ţări estice în zona Schengen. Borisov a anunţat de la Sofia, înaintea întâlnirilor de la Bruxelles, că va cere sprijin pentru admiterea Bulgariei în zona Schengen fără alte clauze suplimentare. Potrivit presei bulgare, Borisov  ar fi vrut să pună mai multe întrebări şi să-i explice preşedintelui francez cum stau lucrurile la Sofia atât în privinţa ţiganilor, cât şi a securităţii graniţelor. Franţa a fost însă reprezentată la întâlnirea PPE de premierul Francois Fillon.

Wilfrief Martens, preşedintele PPE

“Am primit sprijinul pe care îl aşteptam”, a declarat Borisov jurnaliştilor bulgari după întâlnirea de astăzi.

România a fost reprezentată la Summitul PPE de preşedintele Traian Băsescu. Reprezentanţii Preşedinţiei române nu au confirmat însă faptul că pe agenda discuţiilor popularilor europeni s-ar fi aflat discuţiile despre suportul pe tema Schengen precizând doar că problema va fi discutată în cursul întâlnirilor de astăzi sau de mâine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite