Social democraţii europeni: Parlamentul şi Comisia trebuie să voteze dacă o ţară vrea să pună frontiere în spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană şi Parlamentul European trebuie să aibă un drept de veto asupra deciziei unilaterale a unei ţări de a închidere frontiera, a anunţat astăzi Grupul Socialiştilor şi Democraţilor Europeni după ce Comisia a făcut publică propunerea sa pentru reforma sistemului Schengen.

"Libertatea de circulaţie în ţările UE nu este un drept naţional, este un drept fundamental garantat pentru cetăţenii UE în baza  tratatelor şi care este deasupra intereselor naţionale temporare. În consecinţă, nici un guvern naţional nu poate lua singur decizii care afectează acest drept fără ca ele să fi fost convenite mai întâi la nivelul UE. Cel mai important, singurul organism care reprezintă toţi cetăţenii UE, Parlamentul European, trebuie să fie pe deplin implicat”, a declarat Claude Morares, purtătorul de cuvânt al social democraţilor pe domeniul libertăţilor civile şi afacerilor interne.
 
"Guvernele UE sunt, desigur, responsabile de evaluarea ameninţărilor la adresa securităţii lor, dar pe controalele la frontieră în care nu poate decide singur, fără încălcarea tratatelor. Este o putere care au ales să renunţe pentru binele cetăţenilor UE.
 
Propunerea CE nu este nicio veste bună la fel cum nu este nicio veste proastă. Pe de o parte, Comisia a răspuns la acţiunile iresponsabile şi unilaterale de Italia şi Franţa, în închiderea frontierelor lor în momentul criza refugiaţilor, mai spun socialiştii. 
 
"Grupul nostru sprijină ferm orice îmbunătăţire a acordurilor Schengen, care vizează consolidarea libera circulaţie în interiorul UE, menţinând în acelaşi timp securitatea cetăţenilor", susţin social democraţii.

În acest sens, introducerea unei clauze de salvgardare care permite nou de reintroducere a controalelor paşaport poate fi acceptată doar ca o ultima soluţie cu trei condiţii non-negociable: trebuie să fie pentru o perioadă foarte limitată de timp, să fie decisă din cauza unei ameninţări grave de urgenţă şi pentru cetăţeni şi să fie decisă de comun acord cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European.
 
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite