Ministrul pentru Afaceri Europene: Nicio soluţie pe aderarea României la Schengen până în martie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aderarea României şi Bulgariei ar putea figura pe agenda Consiliului European din martie în măsura în care se va ajunge la o soluţionare a poziţiei Olandei. În momentul de faţă nu se prefigurează o soluţie, a declarat ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, după reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale de la sfârşitul acestei săptămâni de la Bruxelles.

El a precizat că aderarea României şi Bulgariei ar putea fi discutată pe 22 martie, la consiliul de primăvară, în contextul reformei spaţiului Schengen, dar că este puţin probabil ca o decizie să fie luată.

Raportul pe justiţie al României va fi cel mai probabil „negativ"

Surse europene, citate de AFP, au indicat la sfârşitul acestei săptămâni fie că raportul pe justiţie al Bulgariei, aşteptat la începutul lunii februarie, ar fi unul negativ şi că ar afecta şi România, fie că ambele rapoarte, atât pentru Bucureşti cât şi şi pentru Sofia, sunt negative, potrivit diplomaţilor danezi care deţin preşedinţia UE. Olanda a declarat că nu va vota aderarea României şi Bulgariei la Schengen decât dacă două rapoarte pe justiţie consecutive sunt pozitive.

Un raport interimar va fi anunţat în februarie, iar cel final care va evalua progresele privind reforma în justiţie şi lupta anticorupţie va fi definitivat în luna iunie.

Fostul şef al diplomaţiei: un dosar „supralicitat"

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a precizat, după ce a fost demis de premierul Emil Boc, că blocarea aderării la Schengen nu este un eşec al diplomaţiei româneşti, a precizat că „dosarul Schengen" a fost supralicitat - România a anunţat că aderarea la spaţiul fără frontiere este un obiectiv al politicii externe pentru 2011 şi că întregul context internaţional, care a accentuat temerile privind migraţia ilegală, după revoluţiile din ţările arabe, ne-a fost nefavorabil.

Noul şef al diplomaţiei române: Merg la Haga pentru Schengen

Noul ministru de externe, Cristian Diaconescu, numit în urmă cu trei zile, a declarat la RFI, în primul său interviu de la preluarea postului, că va merge la Haga pentru a discuta cu omologii săi şi cu parlamentarii olandezi despre aderarea la Schengen, menţionând că, din câte ştie, există disponibilitate pentru găsirea unei soluţii. Noul şef al diplomaţiei române a precizat că un grup de 10-12 parlamentari olandezi ar putea veni, la rândul lor în România.

N-aş spune că Olanda blochează. Olanda este o ţară care citeşte cu foarte mare scrupulozitate raportul Comisiei Europene în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar în România. Deci nu numai o convingere retorică este necesară, ci şi progrese interne şi pe de altă parte demersuri cât se poate de clare, pentru a explica ireversibilitatea acestor progrese", a spus Diaconescu.

Cristian Diaconescu a declarat că va face o vizită la Haga şi pentru a merge în Parlamentul olandez care de fapt dă mandate Executivului acestei ţări în astfel de decizii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite