Băsescu către Olanda: Abuz pe Schengen. Noi avem Albiţa, voi aveţi Rotterdam. Nu pe la noi vin drogurile şi prostituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Olanda continuă să se opună aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen chiar şi după a fost supusă presiunilor la nivel de şefi de stat şi de guverne prin introducerea, pe ordinea de zi a summitului de astăzi, a chestiunii blocării accesului celor două ţări la spaţiul fără frontiere.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la încheierea summitului, că inclusiv preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a spus că, din punctul de vedere al Executivului UE, România şi Bulgaria şi-au făcut temele pe Schengen şi că Olanda nu respectă tratatul UE

"Chiar dacă Olanda îşi menţine poziţia referitoare la Schengen, toate intervenţiile au fost împotriva ei. Inclusiv preşedintele Comisiei a spus că singura care nu respectă tratatul este Olanda. Este un abuz al Olandei. România are Albiţa, Olanda are Rotterdam. Nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului, a drogurilor de contrabandă, şi nu România, din neputinţă, a legalizat prostituţia şi consumul de droguri. Noi încă luptăm cu ele", a spus Băsescu.

Olanda este singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen, mai mulţi politicieni din Ţările de Jos venind cu argumentul că cele două ţări nu au făcut suficiente progrese în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate de vreme ce încă se află sub Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) în Justiţie al Comisiei Europene. Olanda a blocat în septembrie aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen şi nu a dat nicio variantă cu privire la o posibilă dată la care şi-ar putea reconsidera poziţia. Mai mulţi reprezentaţi ai Guvernului de la Haga au spus că mai pot rediscuta dacă acceptă compromisul pe Schengen - aderarea în etapte - dacă sunt înregistrate progresle în justiţie, cofirmate de raportul (MCV) din februarie 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite