Europarlamentari olandezi despre Schengen: Ne e frică de CORUPŢIA din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un gest simbolic la fiecare extindere Schengen: tăierea sârmelor de pe graniţe
Un gest simbolic la fiecare extindere Schengen: tăierea sârmelor de pe graniţe

Europarlamentarii olandezi sunt îngrijoraţi în privinţa nivelului de corupţie din România şi consideră că intrarea noastră în spaţiul Schengen ar trebui amânată.

Olandezii nu au încredere în poliţia română sau în paza de la graniţe. Celelalte state membre se tem de ilegalităţi care ar trece "neobservate" prin vămi, din cauza corupţiei. 

"Statele membre sunt îngrijorate pentru că nu s-a făcut nici un progress în combaterea corupţiei din România. Dacă autorităţile de la graniţă şi poliţia din România încă suferă de corupţie, iar celelalte state membre nu pot avea garanţia unei paze teritoriale bune, nu cred că vor lăsa România să între în UE," a spus Dennis de Jong, europarlamentar olandez socialist, care se ocupă de portofoliul de Justiţie şi Afaceri Interne. De Jong a propus în Parlamentul European introducerea unui sistem de respectare a drepturilor omului în cadrul mecanismului de verificare pentru zona Schengen şi face parte din Grupul Confederal al Stângii Unite Europene - Stânga Verde Nordică.

Citeşte pe ADEVĂRUL EUROPA de ce nici OLANDA nu ne vrea în Schengen!  

Intrarea României în Schengen pare a fi mai mult decât o grijă supranaţională. Unii europarlamentari se simţ personal ameninţaţi de consecinţele pe care le-ar avea această deschidere, în special din cauza corupţiei.

"Personal, sunt foarte îngrijorat în privinţa nivelului de corupţie din România şi înţeleg statele membre dacă nu vor să primească România în spaţiul Schengen," a mai spus De Jong.

Poliţia română nu este văzută prea bine de către olandezi. Nici grănicerii români nu sunt oameni de încredere, spun ei. "Intrebarea dacă România va intra sau nu în Schengen depinde exclusiv de îndeplinirea tututor condiţiilor," spune De Jong. "Se va întâmpla doar dacă statele membre ale UE se pot baza pe felul în care România îşi păzeşte graniţele, adică în concordanţă cu regulile Schengen. La fel de important este şi cooperarea poliţiei, aşa cum este prevăzuă în legile Schengen, adică bazată pe încredere reciprocă."

Însă, conform Ministerului de Afaceri Externe al României, nici una din verificările experţilor Schengen de până acum nu a semnalat deficienţe în ceea ce priveşte securitatea vamală. "In Schengen este vorba de siguranţa cetăţenilor şi noi ne-am făcut temele în acest sens. De asemenea, controalele prin sondaj realizate la consulatele de la Chişinău şi Istanbul au arătat că totul decurge exemplar. Trebuie să fim pedepsiţi pentru asta? Bineînţeles că România are probleme, dar numiţi-mi va rog o ţara membră UE care nu are probleme,"a spus Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe

Care a fost răspunsul Comisiei Europene? Citeşte aici!

Germania şi Franţa au trimis o scrisoare comisarului pentru Afaceri Interne Cecilia Malstrom, în care cereau amânarea intrării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Întrebată ce părere are despre conţinutul scrisorii, Malstrom a raspuns ca nu tine de competenţa Comisiei sa ia atitudine în acest sens.

"Am primit scrisoarea şi nu există nici un comentariu asupra conţinutului. Decizia de a extinde spaţiul Schengen este de competenţa statelor membre şi a Consiliului de Miniştri," a declarat astăzi, pentru Adevărul Europa, Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului Malstrom.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite