Săptămână decisivă pentru soarta Greciei și a zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Cancelarul german Angela Merkel şi premierul grec Papandreou
Cancelarul german Angela Merkel şi premierul grec Papandreou

Liderii UE se întâlnesc duminică (23 octombrie) în Bruxelles în cadrul mult-așteptatului consiliu european pentru a găsi o soluție la criza datoriilor suverane din zona euro. Presiunea crește, în timp ce Spaniei îi scade rating-ul de credit, protestele anti-austeritate se intensifică, iar liderii europeni repetă cu fiecare ocazie că trebuie acționat "rapid" pentru a evita o contagiune a crizei din Grecia și în restul statelor UE,

Rezultatul discuțiilor consiliului european va defini și poziția pe care Uniunea Europeană o va adopta la următorul summit al G20 (grupul celor mai bogate 20 de economii din lume) de la Cannes, din 3-4 noiembrie.

Summitul a fost convocat pentru ziua de duminică astfel încât luni, înainte de deschiderea piețelor financiare europene, aceștia să-și fi prezentat deja soluțiile convenite.

Consiliul, care inițial fusese stabilit pentru data de 17 octombrie, a fost întârziat săptămâna trecută, în timp ce președintele francez Nicolas Sarcozy și cancelarul german Angela Merkel se întâlneau la Berlin pentru a cădea de acord asupra unei soluții comune pentru criza din Grecia, iar Comisia Europeană anunța planul său de recapitalizare a băncilor europene și de mărire a capacității fondului european de salvare (Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară).

Subiectul cel mai fierbinte de pe masa de discuții va fi Grecia și felul în care acesteia i se va acorda următorul împrumut internațional, după ce așa-numita "troica" (formată din reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional, Băncii Centrale Europene și Comisiei Europene) au terminat misiunea în Atena de investigare a planului grec de austeriate într-o notă "pozitivă".

Surse din Bruxelles vorbesc despre posbilitatea unui faliment parțial al Greciei, însă liderii europeni au dezmințit, până în acest moment, zvonurile. "Guvernele ar trebui să evite un eveniment de credit (default sau default selectiv) și ar trebui să evite o soluție obligatorie privind implicarea sectorului privat," a spus președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet într-un interviu acordat publicației Financial Times.

Summitul european va fi urmat de o întâlnire a șefilor de stat sau guvern din zona euro, prezidată de actualul președinte al Consiliul European, Herman Van Rompuy.

Joi, 20 octombrie, președintele BCE Jean Claude Trichet va prezida întâlnirea consiliului de guvernanță al BCE pentru ultima oară, înainte ca mandatul său să expire și să fie preluat de italianul Mario Draghi.

Tot joi (20 octombrie), la Luxemburg, consiliul miniștrilor de agricultură va discuta reforma Politicii Agricole Comune (PAC) propusă săptămâna aceasta de comisarul Dacian Cioloș.

Dezbateri pe bugetele 2014-2020

Reprezentanţii Comisiei Europeane împreună cu preşedinţia poloneză a Consiliului şi a Parlamentului European se întâlnesc joi şi vineri, la Bruxelles, cu reprezentanţii guvernelor şi parlamentelor naţionale. pentru a discuta viitorul cadru financiar pentru perioada 2014 - 2020. Comisia a prezentat propunerea sa de cadru financiar multianual 2014-2020 la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Dincolo de cifrele de plafoanele de viitor bugetele anuale ale UE, propunerea Comisiei a inclus idei noi, cum ar fi crearea facilităţii Conectarea Europei, care leagă proiectele politicii de coeziune în statele membre, noutăţi în Politica Agricolă Comună şi schimbarea modului în care bugetul UE este finanţat.

Yanukovych la Bruxelles

Parlamentul ucrainian va vota marți (18 octombrie) un proiect de lege în urma căruia fostul premier Yulia Tymoshenko ar putea fi dezincriminată de acuzațiile care momentan au condamnat-o pe aceasta la șapte ani de închisoare. Președintele Viktor Yanukovych se va afla în vizită la Bruxelles joi (20 octombrie), pentru a discuta detalii referitoare la pactul de asociere și comerț liber UE-Ucraina. Parlamentul European, Comisia Europeană și Șeful Diplomației UE au criticat în mai multe rânduri sentința de șapte ani de închisoare adusă fostului premier ucrainian, argumentând că este motivată politic. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite