Salvarea Greciei amânată cu încă o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker discutând cu ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, sursa: Reuters
Preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker discutând cu ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, sursa: Reuters

Miniștrii de finanțe ai statelor din zona euro, reuniți ieri seară (3 octombrie) la Luxembourg au decis să amâne acordarea împrumutului de 8 miliarde de euro Greciei, bani de care aceasta avea nevoie pentru a-și putea plăti salariile și facturile și a evita un posibil faliment.

Următoarea întâlnire a minștrilor de pe 13 octombrie, care ar fi trebuit să marcheze oferirea tranșei de 8 miliarde pentru Grecia, a fost amânată de șeful Eurogrupului, Jean-Claude Junker. Nicio decizie nu va fi luată până în noiembrie (2011).

"Eurogrupului va discuta situația Greciei de îndată ce raportul va fi terminat", a spus Junker.

Creditorii Greciei au trimis săptămâna trecută echipe de experți în Atena car să inspecteze implementarea planului de austeritate propus de guvernul grec în schimbul următoarei tranșe de ajutor financiar, însă aceștia au fost întârziați de o serie de "nereguli" descoperite în planul grec de austeriate.

Dacă analiza experților "troica" va fi, în final, una pozitivă, Grecia va primi un împrumut de 8 miliarde de euro, urmând ca în următoarele luni guvernul grec să primească întreaga sumă convenită în iulie anul acesta, de 109 miliarde de euro.

"Nu va exista un faliment"

În ciuda faptului că acest împrumut va fi acum întârziat, Grecia are în continuare suficient de mulți bani pentru a evita un faliment, a spus, însă, Junker, contrazicând analizele economice recente, potrivit cărora suma de 8 miliarde de euro era crucială pentru salvarea Greciei de la un faliment în luna octombrie.

"Nimeni nu a pledat pentru un faliment al Greciei sau pentru ieșirea Greciei din zona euro", a spus Junker. "Neg foarte ferm toate zvonurile privind un faliment grec."

Potrivit reporterilor prezenți la întâlnirea miniștrilor din Luxembourg, Junker a mai spus că vor exista anumite "schimbări tehnice" în ceea ce privește implicarea sectorului privat în planul de salvare economică al Greciei, scrie publicația European Voice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite