Bruxelles: Interdicţia Rusiei la importurile din UE e nejustificată şi încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Decizia Rusiei de interzicere temporară a importului de animale vii din UE a fost criticată de comisarii UE şi calificată de unii dintre ei ca "nejustificată" şi "disproporţionată".

Comisarul european pentru comerţ, Karel de Gucht, şi cel pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli, au condamnat decizia şi au transmis Rusiei un avertisment potrivit căruia interdicţia nu este în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), scrie European Voice. Rusia va adera la OMC până la sfârşitul acestui an, decizia de aderare fiind stabilită în luna decembrie a anului trecut.

Comisia a arătat că nu există dovezi potrivit cărora virusul Schmallenberg este o ameninţare la adresa sănătăţii oamenilor, ceea ce face ca interdicţia să nu poată fi justificată cu argument ce ţin de sănătate. motive de sănătate. Reprezentanţii CE au mai precizat de asemenea că porcii, categoria cea mai afectată de restricţia Rusiei, nu sunt afectaţi de virus.

Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, a informat miniştrii agriculturii din UE în legătură cu situaţia interdicţiilor impuse de Rusia. "Statele membre îşi fac treaba şi au oferit întotdeauna informaţii complete autorităţilor ruse, astfel ca acest tip de situaţie să nu apară", a declarat Cioloş. "În calitate de viitor membru al OMC, Rusia are anumite cerinţe de îndeplinit (...) Sper că vor lua în serios aceste responsabilităţi", a adăugat comisarul pentru agricultură.

Ce argumente a invocat Rusia

Rusia a impus de marţi o interdicţie temporară pentru importurile de porci şi bovine vii din toate ţările UE invocând răspândirea unor viruşi periculoşi. De săptămâna viitoare, Moscova va sista şi importurile de hrană de origine animală pentru vite de teama răspândirii virusului vacii nebune. Durata interdicţiei nu a fost precizată.

Agenţia federală de control veterinar a suspendat temporar importurile din UE de vaci, oi, capre şi porci întrucât, în pofida răspândirii virusului Schmallenberg şi a bolii limbii albastre în UE, nu a primit informaţii detaliate din partea autorităţilor europene privind măsurile luate pentru limitarea epidemiilor şi nici rezultatele unor studii ştiinţifice pe această temă, potrivit RIA Novosti, transmite Mediafax.

UE exportă, în medie, 40.000 de tone de carne de porc în Rusia în fiecare an. Experţii ruşi nu se aşteaptă ca restricţiile să provoace un deficit de carne sau creşterea preţurilor pe piaţa cărnii de porc din Rusia, întrucât se estimează suplimentarea producţiei interne în acest an cu cel puţin 150.000 de tone.

Virusul Schmallenberg, transmis de insecte, a fost identificat pentru prima oară în noiembrie anul trecut în satul Schmallenberg din Germania şi a fost depistat ulterior in Olanda, Belgia, Franţa, Marea Britanie şi Italia. Boala este relativ benignă pentru animalele adulte, provocând febră, diaree şi reducerea producţiei de lapte, dar este periculoasă pentru femelele gestante.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite