Roşia Montană: cine a susţinut şi cine a combătut proiectul la Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de el, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor". Preşedintele a mai spus că proiectul nu poate fi făcut fără "un aviz al Comisiei Europene".Chestiunea a fost subiectul unor dezbateri intense la Bruxelles, iniţiate de europarlamentari români. Cu toate acestea, decizia rămâne


În privinţa legislaţiei europene, Directiva din 2006 cu privire la managementul deşeurilor extractive include cerinţe precise şi stricte, privind deşeurile miniere. Practic, în absenţa unei interdicţii explicite privind folosirea cianurilor, deschiderea unor astfel de exploatări rămâne la latitudinea statelor membre, cu respectarea directivei europene în vigoare.


La 5 mai 2010, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care cerea Comisiei Europene ca, până la sfârşitul lui 2011, să interzică mineritul pe bază de cianuri. "Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri" se poate obţine o stare bună din punct de vedere chimic şi de a proteja resursele de apă şi diversitatea biologică, se arată în rezoluţia adoptată de Parlamentul European cu o majoritate zdrobitoare: 488 voturi pentru, 48 împotrivă şi 57 de abţineri..

În plus, Parlamentul a invitat Comisia şi statele membre "să nu susţină, direct sau indirect, vreun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE, până când se va aplica interdicţia generală şi nici să susţină astfel de proiecte în ţări terţe".

Deputaţii au apreciat că fiecare companie de exploatare ar trebui să fie obligată "să deţină o asigurare pentru a compensa daunele şi a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea stării ecologice şi chimice iniţiale, în cazul producerii unui accident sau al unei funcţionări defectuoase".

Rezoluţia PE a mai cerut încurajarea "reconversiei industriale a zonelor în care a fost interzis mineritul pe bază de cianuri, prin intermediul unui sprijin financiar adecvat pentru sectoarele industriale nepoluante, pentru energia regenerabilă şi turism".

Ce a răspuns Comisia Europeană

Comisia Europeană a răspuns, două luni mai târziu ,cu precizarea că acordă "toată atenţia" solicitării PE dar că "după o adâncă analiză" consideră că interzicerea totală a utilizării cianurilor în activităţile miniere nu este justificată din punct de vedere al protecţiei mediului şi sănătăţii. Comisia a reamintit că există o directivă care stabileşte reguli stricte legate de modul în care trebuie folosite anumite tehnologii în industria extractivă. Comisia a mai precizat că în lipsa unei alternative la extracţia bazată pe cianuri, interzicerea acestei tehnologii ar afecta industria minieră. Totuşi comisarul european Cecilia Malmstrom a precizat ca CE evalua în 2012, o impactul acestei tehnologii asupra mediului.


Susţinători şi adversari la Bruxelles

Proiectul Roşia Montană s-a aflat în centrulmai multor dezbateri şi acţiuni de lobby în capitala europeană. Cine au fost animatorii dezbaterii ţi cum s-au pronunţat ei?

PRO

Cristian Preda, PDL


Cu puşine zile înainte de votul din 5 mai 2010, europarlamentarul Cristian Preda a organizat o dezbatere în Parlamentul European asupra folosirii cianurilor în minerit. El a invitat la dezbatere circa 100 de localnici din Roşia Montană, în frunte cu primarul localităţii, susţinător al proiectului. Deplasarea a fost susţinută de compania Roşia Montană Gold Corporation. Cristian Preda s-a pronunţat pentru deschiderea exploatării. "Precauţia nu poate să justifice subdezvoltarea", a afirmat Cristian Preda într-una din luările sale de cuvânt.

Elena Băsescu, independent, grupul PPE

Într-o declaraţie din 23 aprilie 2010, fiica preşedintelui s-a exprimat în parlamentul European împotriva interzicerii cianurilor în minerit. "Interzicerea cianurilor nu trebuie să reprezinte singura soluţie, în multe alte procese industriale se folosesc substante toxice şi periculoase, nu numai in minerit", a sustinut europarlamentarul PD-L.În acea şedinţă, s-au mai pronunţat, în aceeaşi direcţie, Traian Radu Ungureanu, Cristian Preda, Marian Jean Marinescu şi Iosif Matula, toţi din PDL Ei au luat cuvantul pentru a critica propunerea formulata de europarlamentarii Laszlo Tokes si Janos Ader ( FIDESZ, Ungaria) privind interzicerea cianurilor în minerit.

Adina Vălean, PNL, ALDE


În 2007, Adina Vălean trimitea scrisori la Comisia Europeană cerând interzicerea folosirii cianurilor la Roşia Montană. Dar în ianuarie 2010 prezida la Bruxelles o dezbatere în care vorbitorii au sprijinit proiectul Roşia Montană. Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Gold Corporation. Europarlamentarul Adina Vălean a explicat că, între timp, a studiat mai bine problema exploatării aurifre şi a ajuns la concluzia că aceasta nu va avea efecte negative asupra mediului.

CONTRA

Daciana Sârbu, PSD, S&D

Europarlamentarul ea fost unul dintre iniţiatorii rezoluţiei din mai 2010, prin care Parlamentul European a cerut interzicerea cianurilor. La 19 iulie 2010, ea a transmis o scrisoare premierului Poloniei, Donald Tusk, ţară care deţine preşedinţia rotativă a UE şi presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care le solicita să facă o prioritate din interzicerea utilizării tehnologiilor bazate pe cianuri în minerit, "pentru a putea împiedica astfel ca zona Roşiei Montane sa fie transformată într-un deşert uriaş".

Renate Weber, PNL, ALDE

Europarlamentarul liberal nu a scăpat niciun prilej pentru a-I critic ape susţinătorii cianurilor. Ea a încercat să ia cuvântul la dezbaterea organizată de colega sa Adina Vălean, însă fără succes. A fost însă în sală la dezbaterea organizată de Cristian Preda, unde a criticat faptul că fuseseră invitaţi numai susţinători ai proiectului Roşia Montană. După schimbarea de atitudine a colegei Adina Vălean, filiala română a Fundaţiei Doros, al cărei director fusese Renate Weber, a trimis o scrisoare de protest Partidului Naţional Liberal.

Monica Macovei, PDL, PPE

La votul din mai 2010. europarlamentarul Monioca Macovei a făcut opinie separată faţă de colegii din delegaţia română la PPE, votând pentru propunerea de interzicere a cianurilor în minerit. Într-un interviu acordat în iulie 2011 "Alianţei pentru o Românie Curată", europarlamentarul român a declarat că avizul de descărcare arheologică nu este legal, întrucât există o decizie irevocabilă a Înaltei Curţi, care l-a anulat pe cel precedent.


Laszlo Tokes, UDMR, PPE

Europarlamentarul Laszlo Tokes a fost unui dintre iniţiatorii rezoluţiei din Parlamentul European, privind interzicerea tehnologiei pe baza de cianură. În martie 2009, el a sesizat Parlamentul European în legătură cu situaţia de la RoşiaMontană. În aprilie 2010, alături de alţi 40 de colegi europarlamentari, Tőkés s-a adresat comisarului european de mediu din acea perioadă,Stavros Dimas, atenţionându-l asupra pericolului reprezentat de proiectele de minerit folosind tehnologia cianurilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite