Rompuy: sunt conştient de miza Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat joi, după întâlnirea cu preşedinteleTraian Băsescu, că este impresionat de rezultatele României în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor tehnice în vederea aderării la spaţiul Schengen.

„Sunt perfect conştient de faptul că obiectivul accederii la zona Schengen este de o importanţă esenţială pentru cetăţenii români“, a declarat Herman van Rompuy, citat de Mediafax. Venit în România pentru a promova Mecanismul de Stabilitate a euro, şeful Consiliului European, Herman van Rompuy, a avut parte de o poziţie destul de dură a preşedintelui Traian Băsescu. Liderul de la Cotroceni i-a explicat lui Rompuy, conform Mediafax, că felul în care este distribuită contribuţia fiecărui stat la acest mecanism dezavantajează România şi i-a cerut acestuia o altă modalitate de calcul.

Calculele dau cu radical României

În schimb, Băsescu a salutat modificările propuse de Rompuy. „Ne bucură faptul că domnul preşedinte va transmite în zilele următoare o propunere revizuită legată de adăugarea unor elemente la ceea ce task force-ul condus de Domnia Sa ne-a prezentat la consiliul din decembrie. Este vorba de acele propuneri legate de politica privind costul unitar al forţei de muncă şi nivelul de competitivitate, legat de politica privind sustenabilitatea finanţelor publice şi aici deficite ale fondurilor de pensie şi aşa mai departe, reforme sociale. Şi, de asemenea, propuneri privind politici de stimulare a concurenţei", a mai spus şeful statului.

Van Rompuy, în schimb, a lăudat România pentru felul în care a implementat măsurile cerute de UE şi FMI. Potrivit lui Rompuy, România ar fi stabilizat economia, ar fi consolidat finanţele publice şi ar fi conservat o stabilitate a sistemului financiar. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite