PE cere României să reia investigațiile privind închisorile CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închisori ale CIA în Lituania
Închisori ale CIA în Lituania

Parlamentul European a adoptat marți o rezoluție prin care cere României, Poloniei, Lituaniei, Marii Britanii și altor state să continue investigațiile privind închisorile CIA, care ar fi funcționat pe teritoriile lor la începutul anilor 2000.

Adoptarea rezoluției survine la 5 ani după primele investigații ale PE asupra acestui subiect.

Raportul adoptat marți în plenul PE prezintă noi dovezi privind abuzurile din închisorile CIA care ar fi funcționat pe teritoriile mai multor țări europene, printre care și România, scrie NewsIn.

Raportorul Hélène Flautre, din Grupul Ecologist, a precizat că, în pofida noilor dovezi privind încălcarea legilor europene, există încă întârzieri în stabilirea adevărului în mai multe țări europene.

"În pofida unor presiuni considerabile din partea diferitelor țări și părți, care au încercat să împiedice aceste dezvăluiri, raportul adoptat astăzi (n.r.-marți) rămâne un rechizitoriu clar și puternic al acestor abuzuri. Noile dovezi privind extrădări, centre ilegale de detenție, tortură și alte abuzuri sunt șocante și nu pot fi ascunse sub preș", a mai declarat raportorul.

Rezoluția PE cere României, Poloniei, Lituaniei, Marii Britanii și altor state europene să relanseze investigații independente asupra abuzurilor semnale și să ia măsuri ferme.

În ceea ce privește România, raportul solicită autorităţilor judiciare să demareze o investigaţie independentă, ținând cont de noile dovezi privind zboruri secrete între România şi Lituania.

De asemenea, Comisia Europeană ar trebui să coordoneze investigarea acestor abuzuri sistematice la nivel european. Și Consiliul European ar trebui să admită că abuzurile au avut loc și să ia măsurile necesare pentru a corecta situația.

În 2007, elvețianul Dick Marty, raportor al APCE, a publicat, pentru prima dată, un raport în care afirma că Polonia și România au găzduit, cu bună știință, centre de detenție ale CIA, între 2003 și 2005.

Autoritățile române au negat în permanență aceste acuzații.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite