România riscă suspendarea fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, spune că România nu mai trimite cereri de decontare până la finalizarea auditului
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, spune că România nu mai trimite cereri de decontare până la finalizarea auditului

Comisia Europeană începe astăzi în România o misiune de audit pentru patru programe de finanţare nerambursabilă. Dacă găseşte nereguli, riscăm suspendarea acestora.

Următoarele două săptămâni sunt cruciale pentru România în privinţa fondurilor europene. După evaluarea experţilor Comisiei Europene care încep astăzi o misiune de audit, România va afla dacă rămâne cu anumite corecţii financiare, dacă scapă de ele sau, în cazul în care neregulile din sistemul de management şi achiziţii publice nu au fost corectate, dacă va avea patru programe operaţionale suspendate.

Acest ultim scenariu ar însemna că decontările pe cele mai importante programe prin care vin bani europeni în România - Transporturi, Regional, Competitivitate şi Mediu -vor fi oprite. Şi, astfel, rata de absorbţie a banilor UE - ultima din blocul comunitar, ar fi şi mai mult încetinită, iar efortul bugetar pentru a acoperi ceea ce Bruxelles-ul nu mai plăteşte va fi mult mai mare.

România a cerut oprirea plăţilor

Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a anunţat ieri că misiunea de audit a Comisiei Europene se va desfăşura în perioada 5-17 iulie pe cele patru programe operaţionale. Pentru programele de Mediu şi Transporturi, rata de absorbţie este una foarte mică.

Orban a adăugat că, până auditul nu se termină, România nu va mai trimite cereri de decontare către Comisia Europeană. „Nu a fost ceva ce noi am impus, ci Bucureştiul a considerat că este bine să ia această măsură", au precizat pentru „Adevărul Europa" oficiali ai Comisiei Europene responsabili de politica regională. Potrivit acestora, misiunile de audit sunt ceva obişnuit, iar în cazul României acestea vor verifica dacă neregulile semnalate au fost rezolvate.

Pe aceste patru programe operaţionale prin care practic se acordă peste 70% din fondurile nerambursabile destinate României, există o clauză de rezervă, urmare a unor nereguli şi a riscului ridicat de erori, prin care se reţin între 10 şi 25% din banii pe care Comisia îi decontează. Un al cincilea program, Dezvoltarea Resurselor Umane, este şi el în procedură de verificare, cu ameninţarea suspendării, o decizie fiind recent amânată pentru luna septembrie.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite