România în Schengen? Sarko nici nu se gândeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Sarkozy va ţine România departe de Schengen, cel puţin până la anul, consideră analiştii
Nicolas Sarkozy va ţine România departe de Schengen, cel puţin până la anul, consideră analiştii

Experţi de la Bruxelles afirmă că România şi Bulgaria nu au şanse să adere la spaţiul Schengen înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale din Franţa. La Consiliul European de vară, statele Schengen s-au dovedit solidare. Nu şi în problema României şi Bulgariei, a căror problemă rămâne nerezolvată.

România are puţine şanse să adere la Spaţiul Schengen înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa, din primăvara anului viitor. Preşedintele Sarkozy mizează puternic pe cartea siguranţei publice, iar populaţia de rromi din România e privită de mulţi francezi drept o ameninţare. Acestea au fost principalele concluzii ale experţilor din grupurile de analiză politică de la Bruxelles, în urma Consiliului European de vară, de săptămâna trecută.

Ultimul consiliu european a arătat o faţă mai frumoasă a liderilor UE în privinţa viitorului spaţiului Schengen. Dacă acum două luni, statele membre cereau suspendarea temporară a spaţiului fără frontiere, concluziile Consiliului au dezvăluit o politică solidară a UE. Problema României şi Bulgariei rămâne, însă, nerezolvată. "E o chestiune strict politică," susţin experţii.

Solidaritate, dar nu pentru noi

Ne aflăm momentan într-o situaţie în care sprijinul UE pentru ţările care se confruntă cu imigranţii e mult mai probabil decât sancţionarea", explică Yves Pascouau, expert în politica internă a UE în cadrul European Policy Centre. Acest ajutor, care se va aplica uniform în toate statele Schengen şi la care preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, lucrează în momentul de faţă, se va concretiza într-un text ce va trebui adoptat şi modificat de Parlamentul European, iar apoi votat în Consiliu.

Corupţia, principala problemă

Legea ar putea uşura aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Decizia este, însă, departe de a deveni realitate. „Teoretic, o astfel de lege ar ajuta intrarea României şi Bulgariei în Schengen, pentru că ele sunt două ţări care s-ar confrunta cu multă presiune migraţionistă, dar drumul până la implementarea ei e lung şi, până atunci, decizia în cazul celor două ţări rămâne una pur politică," a spus Pascouau.
Întrebaţi de ce aderarea României şi Bulgariei la Schengen e mereu amânată, experţii European Policy Centre au răspuns, zâmbind, că e vorba de corupţie. „Cu toţii ştim că aceste ţări au o mare problemă cu sistemul judiciar şi corupţia, ceea ce le va ţine pentru mult timp departe", afirmă Hans Martens, directorul European Policy Centre.

„Aderarea României şi Bulgariei nici măcar nu se află pe agenda politică a lui Sarkozy, el nici măcar nu se gândeşte la această posibilitate", a adaugat Pascouau. Potrivit lui, valurile de imigranţi rromi şi scandalul politic dintre Franţa şi Comisia Europeană, izbucnit în urma încercării Parisului de a-i deporta, reprezintă un alt motiv pentru care preşedintele Sarkozy amână cât de mult posibil intrarea celor două ţări în Schengen.

Sarkozy cere „securitate"

Pe de altă parte, Sarkozy a fost dintotdeauna preocupat de securitatea internă a Franţei. Când a devenit ministru de Interne, în mai 2002, a declarat că politica lui se bazează pe combaterea criminalităţii şi pe securitatea naţională. În timpul crizei economice, a adoptat o atitudine protecţionistă, încurajând producătorii de automobile să angajeze mai întâi francezi, şi apoi străini. Declaraţiile lui publice, în special cele anti-migraţioniste (a vorbit despre „gloata de delicvenţi" din suburbiile Parisului) au determinat media franţuzească şi internaţională să-l asemene cu liderul extremei drepte, Jean-Marie Le Pen.

„Asta a fost mereu politica lui, şi ca primar, şi ca ministru, şi ca preşedinte. Din acest motiv ţine şi România departe de Schengen", a spus Pascouau. „În plus, acum vrea să atragă voturile electoratului extremei-drepte, ceea ce îl determină să fie cât mai aspru", a mai spus el. După Consiliul European din 24 iunie, preşedintele Băsescu şi premierul bulgar Bijko Borisov, au anunţat că se aşteaptă ca, la următorul Consiliu JAI, din septembrie, să fie fixat un calendar pentru aderarea celor două ţări. „Ar fi un pas foarte bun pentru România să obţină un calendar şi un pas foarte prost pentru restul statelor membre. Nu cred că se va întâmpla", afirmă Pascouau. 

"Aderarea României şi a Bulgariei la Schengen nici măcar nu se află pe agenda politică a lui Sarkozy, el nici măcar nu se gândeşte la această posibilitate.''
Yves Pascouau expert al European Policy Centre

România, victima „primăverii arabe"

România şi Bulgaria sunt privite cu reţinere inclusiv din cauza revoluţiilor arabe, susţine expertul politic francez Jean-Jacques Mével. „Dacă România şi Bulgaria ar intra în Schengen, s-ar crea un pod dinspre Grecia, cu toate implicaţiile migraţioniste pe care le presupune acest lucru. Dacă arunci un ochi pe harta lumii, vei înţelege de ce României şi Bulgariei nu li se permite accesul în Schengen", spune Mével.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite