AGENDA EUROPEANĂ: Decizie politică pentru România la Strasbourg. Euroaleştii votează dacă intrăm sau nu în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află săptămâna viitoare în faţa testului politic al Europei. Parlamentul European, reunit de mîine, în plen, la Strasbourg, votează miercuri dacă România şi Bulgaria pot adera la spaţiul Schengen pe fondul celor mai puternice controverse legate de siguranţa graniţelor UE în faţa imigranţilor.

Marţi după amiază sunt programate dezbaterile pe acest subiect. Comisia pentru Libertăți civile consideră că cele două țări sunt pregătite pentru aderare, dar arată că Parlamentul trebuie să fie informat cu privire la măsurile suplimentare care trebuie luate în spațiul de frontieră Bulgaria-Turcia-Grecia pentru a face față presiunilor migratorii.

Urmăreşte pe Adevărul Europa analiza votului politic pe aderarea la Schengen

Un alt subiect important aflat în atenţia euroaleşilor din prima zi a plenului este procedura de selecţie a unui nou director executiv al FMI. Urmează dezbateri controversate pe bugetul UE după 2014, cazurile de îmbolnăvire cu E.coli şi regimul de vize UE- Rusia.

Comisia specială a PE: Bugetul UE pentru 2014-2020 nu ar trebui înghețat

Plafonarea bugetului viitor la nivelul din 2013 - așa cum au solicitat unele state membre - "nu reprezintă o opțiune viabilă", notează Comisia specială a PE privind provocările politice. Recomandările finale ale acestei comisii speciale pe tema bugetului UE pe termen lung 2014-2020 vor fi dezbătute miercuri, 8 iunie, și votate joi, 9 iunie, înaintea negocierilor dintre deputații europeni și statele membre, așteptate să înceapă săptămânile următoare.

Eurovigneta II: poluarea sonoră și atmosferică în prețul transportului rutier

Introducerea principiului "poluatorul plătește" pentru vehiculele grele de marfă urmează a fi adoptată de deputați, conform unei propuneri de modificare a actualelor reguli în vigoare privind Eurovigneta. Această schimbare, parte a unui acord între deputații din cadrul Comisiei pentru transport și statele membre, ar permite în principal includerea în cadrul taxelor și a taxei de trecere naționale pentru vehicule grele de marfă a costului real al poluării atmosferice și sonore.

Dezbatere privind cazurile de îmbolnăvire cu E.coli în Germania

Situația îmbolnăvirilor cauzate de bacteria E. coli enterohemoragică (EHEC) în Germania și în alte state membre va fi dezbătută cu Comisia Europeană marți, 7 iunie. Până la 31 mai, numai în Germania, 10 persoane au murit din această cauză și au fost diagnosticate alte 373 de cazuri grave.

Noua constituție a Ungariei va fi dezbătută în Parlamentul European

Consiliul și Comisia Europeană îi vor informa pe deputații europeni miercuri, 8 iunie 2011, cu privire la acțiunile pe care aceste instituții intenționează să le ia pentru a se asigura că noua Constituție revizuită a Ungariei nu încalcă valorile și principiile fundamentale ale Uniunii Europene.  

Regimul de vize UE-Rusia, înaintea summit-ului bilateral

Foaia de parcurs privind liberalizarea regimului de vize practicat de UE față de Rusia va reprezenta un subiect cheie în dezbaterea cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Catherine Ashton, ce va avea loc miercuri, înaintea summit-ului UE-Rusia, programat  la Nizhny Novgorod (în vestul Rusiei), pe 9 iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite