UPDATE România şi Bulgaria cer statelor UE un calendar precis de aderare la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Aşteptăm cu interes şi speranţă data de 22 septembrie, când statele membre din Consiliul JAI să ne permită şi nouă, şi Bulgariei să devenim membre cu drepturi depline în Schengen, a declarat ministrul român de interne, Traian Igaş, la audierea publică "Politica de migraţie a UE în contextul extinderii Schengen" organizată astăzi, la Bruxelles, în Parlamentul European de grupul politic al PPE.

Ministrul român de interne a mai spus că România a securizat frontierele "aşa cum I s-a cerut", iar poliţiştii corupţi nu ar fi avut de a face cu imigraţia ilegală. "Toți acei polițiști care au fost arestați sunt acuzați de favorizarea unor mici traficanți cu produse accizabile şi nu de intrarea ilegală a imigranţilor pe teritoriul României", a adăugat Igaş.

Ministrul de interne al Bulgariei, Tsvetan Tsvetanov, a declarat că, în ultima perioadă, criza economică a generat o criză a neîncrederii, dar a fost de acord că problema imigraţiei nu poate fi tratată separat de Schengen. "Am discutat cu președinția poloneză. Cu decizia posibilă care va fi luată în 21-22 septembrie ne așteptăm ca România şi Bulgaria să intre în Schengen. Îndeplinim toate criteriile. Există dezbateri bilaterale şi multilaterale în momentul actual între statele europene. Important e să garantăm securitatea graniţelor şi să împiedicăm un flux de refugiati. Sper ca decizia să garanteze libera circulatie a cet romani si bulgari in zona schengen. În prima faza - aeroporturi si porturile maritime - e foarte bine, ne-am, resemnat", a spus Tsvetanov.

Carlos Coelho, raportor pe Schengen, a spus că Parlamentul European este de acord că ambele țări îndeplinesc condițiile de aderare la spațiul Schengen. "Este important acum ca statele membre, în cadrul Consiliului să ia această hotărâre. Ne așteptăm ca el să stabilească un calendar concret pentru aderarea celor două țări la Schengen. E important acum să nu întârzie această hotărâre"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la începutul lunii septembrie că este convins că România va adera la spaţiul Schengen în acest an, în urma Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), însă a arătat că problema este cât de largă va fi aderarea.

La întâlnirea cu diplomaţii români, şeful statului le-a impus ca obiectiv important pentru următoarele 12 luni: aderarea deplină a României la zona de liberă circulaţie europeană.

Băsescu a mai spus că este o prioritate pentru diplomaţia română ca JAI-ul din septembrie să dea un calendar precis procesului de aderare", a afirmat Băsescu. "Unul dintre obiectivele majore pentru următoarele 12 luni este aderarea integrală la spaţiul Schengen. Sper ca la următoarea întâlnire, septembrie 2012, să nu mai treceţi prin control de frontieră când veniţi acasă. Din acest puncte de vedere, şi dumneavoastră aveţi o misiune importantă."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite