EXCLUSIV Olanda nu dă înapoi pe Schengen: doar un raport bun pe justiţie poate schimba ceva. Nicio şansă anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerd Leers, fost primar al oraşului olandez Maastricht/ Foto nrc.nl
Gerd Leers, fost primar al oraşului olandez Maastricht/ Foto nrc.nl

Poziţia Olandei nu se schimbă nici după ce Finlanda a anunţat că ar fi de acord cu compromisul pe Schengen - intrarea în etape - în privinţa aderării României şi Bulgariei, a declarat, astăzi pentru Adevărul Europa, Sander van der Eijk, purtător de cuvânt al ministrului olandez pentru migraţie, Gerd Leers.

„Nu este vorba despre ce cred sau fac alţii. Este vorba despre a câştiga încrederea. Rezultate mai bune în combaterea corupţiei şi crimei organizate sunt singurele informaţii care ar putea schimba ceva în poziţia noastră", a declarat van der Eijk.

El a adăugat că Olanda aşteaptă rezultatele raportului interimar al Comisiei Europene pe justiţie în privinţa celor două state. „Noi credem că este nevoie să existe rezultate ireversibile şi sustenabile în domeniul reformei sistemului judiciar în ceea ce priveşte România, aflată sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare în Justiţie", a adăugat oficialul ministerului olandez. Potrivit acestuia nu este vorba doar despre partidele politice olandeze care nu susţin această extindere. „Este o percepţie extinsă, inclusiv a altor partide", susţine van der Eijk.

Ultima şansă pentru ca România şi Bulgaria să obţină măcar o dată pentru aderarea la Schengen este Consiliul European din decembrie.Vezi ce mai poate face România

Baconschi nu-şi făcea iluzii

Ministrul român de externe Teodor Baconschi a salutat decizia Finlandei de accepta compromisul pe Schengen în privinţa României şi Bulgariei pe care îl consideră un pas important pentru a obţine unanimitate în Consiliul European, dar a sugerat că nu are aceeleaşi semnale şi dinspre Olanda şară care practic a blocat aderarea la spaţiul fără frontiere.

„Nu-mi fac mari iluzii că Olanda îşi va flexibiliza poziţia până la Consiliul din decembrie", a declarat Baconschi la Bruxelles. "Dar suntem aproape," a adăugat acesta, amintind că Franța și Germania sprjină aderarea României și Bulgariei la spațiul comun fără frontiere, precum și Parlamentul, Comisia și șeful Consiliului European, Herman Van Rompuy. "Acesta este un pas foarte important pentru a obține unanimitate în Consiliu," a mai spus Baconschi

Ministrul român de externe l-a invitat pe omologul său finlandez să viziteze România la începutul anului viitor și a mai invitat şi ofițeri finlandezi să se alăture celor români în punctele de frontieră, pentru a-i asigura că granițele sunt păzite conform regulilor Schengen.

Finlanda, aproape de acceptarea compromisului

Ministrul Afacerilor Europene de la Helsinki, Alexander Stubb, a declarat luni că ţara sa nu se mai raliază opoziţiei Olandei şi a devenit adepta variantei de compromis: aderarea în etape. Stubb a arătat că Finlanda va susţine alături de celelalte ţări membre varianta deschiderii frontierelor aeroportuare şi maritime din România şi Bulgaria în martie 2012, ulterior urmând să se discute despre un termen pentru frontierele terestre.

"Vom încerca în continuare să ne asigurăm că sistemul Schengen va rămâne cât mai impenetrabil, că cerinţele legate de criminalitatea organizată, statul de drept şi măsurile anticorupţie vor fi îndeplinite", a spus ministrul finlandez.

Schengen, obiectiv ratat de România

România şi Bulgaria nu au reuşit încă să convingă, de la aderarea la UE în 2007, celelalte state membre în privinţa eficacităţii reformelor anticorupţie şi a măsurilor de combatere a crimei organizate, notează Reuters.

La Consiliul JAI din septembrie Olanda şi Finlanda au respins compromisul susţinut de celelalte state membre privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, arătând că încă nu au făcut suficiente progrese în combaterea corupţiei.

România şi Bulgaria au reuşit îndeplinirea cerinţelor tehnice pentru aderarea la zona Schengen, prevăzută iniţial pentru anul acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite