Liberalii olandezi: Suntem nemulţumiţi de anunţul Olandei în privinţa aderării României la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PE ne-a dat aviz favorabil pentru Schengen cu 487 de voturi „pentru“, 77 „împotrivă“ şi 29 de abţineri
PE ne-a dat aviz favorabil pentru Schengen cu 487 de voturi „pentru“, 77 „împotrivă“ şi 29 de abţineri

Olanda ar trebui să respecte criteriile de aderare la Schengen în privinţa României şi Bulgariei, iar Guvernul de la Bucureşti trebuie să arate celui de la Haga că se înşeală, a declarat, pentru Adevărul Europa, europarlamentarul olandez Sophia In'tVELD în numele grupului liberal al Ţărilor de Jos din Parlamentul European.

"Sunt foarte nemulţumită de poziţia Guvernului olandez. Ar trebui să respecte criteriile de aderare dar ănţeleg că este vorba despre o problemă legată de corupţie şi criminalitate organizată. Considerăm că aceste două problem trebuie tratate separat", a spus In'tVELD.

Întrebată despre blocarea importului din Olanda în vama românească şi despre o posibilă legătură între refuzul de la Haga de a accepta candidatura României la Schengen, europarlamentarul olandez a spus: Guvernul României are dreptul să fie nervos dar trebuie să demonstreze celui olandez că se înşeală.

Olanda a anunţat că va vota împotriva deciziei de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a spus joi, în Parlament, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, citat de DutchNews.nl. El a adăugat că niciuna dintre ţări nu face „suficient" pentru combaterea corupţiei, realitate confirmată de raportul pe justiţie al Comisiei Europene de vara aceasta.

Finlanda se alătură deciziei olandezilor

Olanda mai consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale Uniunii Europene. Finlanda sprijină şi ea poziţia Olandei. Comisia Europeană urma să se pronunţe săptămâna viitoare asupra reformei Schengen.Dar, cu câteva zile înainte, Franţa, Germania şi Spania au semnat o scrisoare deschisă prin care anunţă Comisia că doresc să îşi păstreze atribuţiile în ceea ce priveşte securitatea propriilor frontiere.

Consiliul JAI programat pe 22 septembrie la Bruxelles va trebui, prin urmare, să amâne decizia extinderii spaţiului Schengen.

România şi Bulgaria sperau să li se permit o aderare în două etape, prima etapă fiind admiterea frontierelor maritime şi terestre în spaţiul liberei circulaţii.

În ultimele luni, cele două ţări reuşiseră, cu ajutorul preşedinţiei poloneze a UE, să schimbe poziţia intransigentă a altor ţări ca Franţa şi Germania, care legau aderarea la Schengen de aceeaşi problemă a corupţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite