UPDATE Euroaleşii cer Consiliului European să spună dacă blocarea aderării României la Schengen este legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European. Foto: Arhivă
Parlamentul European. Foto: Arhivă

Deputaţii europeni discută în această după amiază, în plen, la Bruxelles, despre problema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, şi cer Consiliului European să spună când vor primi cele două ţări o dată pentru aderare.

Parlamentul European a votat “pentru” aderarea celor două țări la spaţiul fără frontiere, pe 8 iunie, însă, pe 22 septembrie, Olanda și Finlanda au decis să blocheze cererea acestora pe perioadă nedeterminată şi au solicitat celor două țări să împlinească și alte criterii legate de corupție și combaterea crimei organizate.

Europarlamentar român, Renate Weber: "România şi Bulgaria nu au intrat în Liga Schengen pentru că unii arbitrii au decis că există noi reguli în timpul jocului. Faptul că dezbatem astăzi o rezoluţie pe o temă pe care Parlamentul European şi-a dat votul în urmă cu patru luni ne arată în ce mare impas se află Uniune Europeană"

Claude Morales (Social Democraţi) din Marea Britanie „Faptul că Olanda şi Finlanda au blocat aderarea României şi Bulgariei şi au negat faptul că ele îndeplinesc condiţiile tehnice este foarte grav. Crima organizată şi corupţia sunt doar pretexte"

Marie Christine Vergiat (ALDE) Franţa: Până când interesul unei minorităţi va afecta interesul majorităţii?

La dezbaterea rezoluţiei a fost prezent şi comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, care a spus că deşi este responsabilitatea Consiliului, speră ca România şi Bulgaria să adere la Schengen. Reprezentantul Consiliului nu a oferit însă datele unei noi variante de compromis care să aducă celor două ţări un răspuns cu privire data unei posibile aderări.

Vot pe o rezoluţie cu subiect votat

Deputaţii europeni spun, în propunerea de rezoluţie, că România și Bulgaria îndeplinesc deja cerințele și cer statelor membre să-și onoreze angajamentele și să includă cele două țări în Spațiul Schengen. Eurodeputații vor întreba Comisia și Consiliul dacă aplicarea de noi criterii, care nu au fost specificate de la început, este corectă și legală.

Într-o rezoluție ce va fi votată mâine, euroaleşii susţin că nu pot fi impuse criterii suplimentare țărilor care se află deja în proces de aderare la zona Schengen și cer statelor membre să nu dea prioritate populismului național.

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, și-a exprimat sprijinul pentru România și Bulgaria și a cerut „țărilor care au blocat intrarea celor două țări în Schengen să-și reconsidere poziția“.

Aderarea unei țări noi la zona Schengen are nevoie de aprobarea unanimă a celor 22 de state care formează acest spațiu. Zona Schengen include 22 de țări UE (toate statele membre cu excepția Regatului Unit, a Ciprului, a Irlandei, a României și a Bulgariei) și trei state care nu fac parte din UE (Islanda, Norvegia și Elveția).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite