România, pusă din nou la zid la Bruxelles: Spania a cerut explicaţii despre situaţia politică de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, spune că România nu mai trimite cereri de decontare până la finalizarea auditului
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, spune că România nu mai trimite cereri de decontare până la finalizarea auditului

Comisiei Europene i s-a cerut să prezinte o evaluare a situaţiei din România, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale care a avut loc marţi la Bruxelles şi în care au continuat negocierile pentru viitorul buget al UE.

Cererea a venit din partea delegaţiei Spaniei, iar partea română a fost luată prin suprindere de apariţia acestui punct pe ordinea de zi. Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, prezent la reuniune, a criticat faptul că, dacă acest punct a fost introdus în discuţie, România trebuia avertizată. 

„Am spus că sunt suprins de faptul că acest subiect a fost introdus chiar astăzi pe ordinea de zi. De asemenea, sunt suprins pentru că, dacă era un punct de informare, trebuia să i se dea cuvântul României, mai ales că în ţară este o situaţie extrem de dinamică, iar pe unele din punctele convenite de Guvern cu Comisia Europeană au fost modificate schimbări chiar astăzi. Am reiterat angajamentul Guvernului României de a îndeplini cât mai curând posibil angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene", a precizat Orban.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a punctat faptul că îngrijorările au fost reflectate în raportul sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare. „Anumite angajamente par a fi îndeplinite", aceasta este formularea clasică şi exactă pe care comisarul prezent în Consiliu a folosit-o la adresa României, a mai precizat Orban. Comisia face însă şi o evaluare juridică a tuturor schimbărilor operate de Bucureşti, în special în privinţa celor două ordonanţe de urgenţă - cea prin care au fost modificate competenţele CCR şi cea referitoare la condiţiile de validare a referendumului.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite