România, la un pas de suspendarea fondurilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană a întrerupt plăţile  pe una dintre axele aferente Programului Transporturi
Comisia Europeană a întrerupt plăţile pe una dintre axele aferente Programului Transporturi

Comisia Europeană va anunţa în următoarele săptămâni decizia privind finanţarea din fonduri UE pentru România pentru patru programe operaţionale. Veştile nu vor fi bune.

O misiune de audit a experţilor Uniunii Europene din cadrul Directoratului General, aflat în subordinea comisarului pentru politică regională Johannes Hahn, urmează să anunţe rezultatele evaluării funcţionării întregului sistem naţional. Prudent, ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a explicat marţi la Bruxelles că, faţă de 2011, sistemul a fost profund revizuit.

„A fost o transformare fără precedent. O revoluţie. Chestiunea conflictului de interese aproape că nu figura", a spus Orban, care a precizat că evaluarea din momentul de faţă vizează inclusiv funcţionarea autorităţii naţionale privind achiziţiile publice, precum şi a structurilor din Ministerul de Finanţe implicate în decontarea şi verificarea folosirii banilor UE.

O parte a răspunsului Comisiei Europene este previzibil, după ce a înterupt deja plăţile pe două axe la Transporturi şi la fondurile pentru IMM-uri. „Capacitatea administrativă este «extrem de slabă», deficienţele în sistemul de control şi management sunt mari, administraţia publică a României este în acest moment «paralizată» din cauza conflictelor interne. Drept urmare, întreruperea plăţilor pe fonduri UE nerambursabile destinată acestei ţări este extrem de probabilă", avertiza o corespondenţă a experţilor UE cu ministerele din Bucureşti de acum o săptămână.

Lovitură pentru economie

Întreruperile de plăţi mută greutatea finanţării proiectelor aprobate de la bugetul UE care nu mai face deconturi. „În ceea ce priveşte România, creşterea va fi una solidă în acest an, dată de cererea internă şi de absorbţia mai bună a fondurilor europene", a spus vicepreşedintele CE, Olli Rehn, pe 13 mai. Banii din investiţii aveau să provină din cofinanţarea în procente masive prin fondurile de coeziune, în condiţiile în care, potrivit actualilor guvernanţi, celelalte surse de creştere economică nu mai funcţionează. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite