Bruxelles despre scandalul certificatelor verzi: Aţi dat-o din nou în bară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţara noastră nu a reuşit să pună la punct un registru al emisiilor de carbon
Ţara noastră nu a reuşit să pună la punct un registru al emisiilor de carbon

România a pierdut ocazia de a câştiga cel puţin 1,5 miliarde de euro din cauza suspendării de la tranzacţionare a certificatelor de emisii de carbon.  „Guvernul român a dat-o din nou în bară“, afirmă Sanjeev Kumar, expert în politică de mediu pentru organizaţia britanică E3G cu sediul la Bruxelles.

Măsura a fost luată deoarece România nu a reuşit să instaureze un registru şi un plan, o schemă de utilizare a certificatelor de emisii de carbon. Ţări precum Cehia, Polonia şi Ungaria ­s-au bucurat de beneficiile acestui sistem de investiţii, atunci când acestea se tranzacţionau la valoarea maximă, de 10 euro. Fiecare certificat valorează acum între 4 şi 6 euro, deoarece preţul a scăzut.

România a pierdut investori importanţi, deoarece orice ţară care a aderat la acest protocol poate investi în industria unui alt stat, cu condiţia ca surplusul de certificate să revină ţării-investitor. Guvernul român a dat-o din nou în bară", afirmă Sanjeev Kumar, expert în politică de mediu pentru organizaţia britanică E3G cu sediul la Bruxelles. „Acest lucru arată că România nu este suficient de credibiliă nici în privinţa altor fonduri de care ar putea dispune, cum ar fi cele de coeziune. Este foarte greu să ai încredere în sistemul din România, care exprimă numai incertitudine", afirmă el. Dar ce poate face România pentru a intra mai repede în circuit şi a limita pierderile?

O istorie a neputinţei

Christian Egenhofer, expert al Centre for European Policy Studies (CEPS), unul dintre cele mai influente think-thank-uri din Bruxelles, afirmă că România trebuie să demonstreze că şi-a făcut ordine în casă" pentru a putea reintra pe piaţă cu cele 300 de milioane de certificate de care dispune. Un rol important revine aici industriilor, care „ar trebui să pună mai multă presiune pe guvern", este de părere expertul. „Nu cred că acest episod va schimba percepţia investitorilor faţă de România, poate doar le va reaminti acestora că România e un mediu foarte instabil pentru investiţii - ceea ce s-a mai demonstrat şi anterior. România are deja o istorie în neputinţa de a cheltui fonduri care îi sunt alocate", afirmă  Christian Egenhofer.

Comisia Europeană, gata să ne ajute

Isaac Valero-Ladron, purtător de cuvânt la cabinetul comisarului pentru Acţiune Climatică, Connie Hedegaard, promite sprijin din partea Comisiei Europene pentru ca România să revină cât mai repede pe piaţa acestor certificate. „Comisia va căuta modalităţi pentru a acorda asistenţă României, dacă va fi necesar. Acum patru ani, Grecia a fost suspendată de către Comitetul pentru Conformitate pentru o perioadă de aproximativ 8 luni, până când a luat măsurile corespunzătoare.

În ciuda faptului că limita maximă de emisii a Greciei este semnificativ mai mare decât cea a României, suspendarea temporară nu a avut un impact semnificativ asupra certificatelor UE de poluare. Şi Bulgaria a fost suspendată anul trecut, pentru aproximativ 8 luni. În termeni practici, efectele asupra certificatelor de emisii CO2 sunt foarte limitate, deoarece cotele de tranzacţionare nu reprezintă decât o parte din volumul total de comercializare în cadrul acestor certificate", spune purtătorul de cuvânt. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite