România, doar un pas până la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un aviz negativ ar putea face ca România să adopte o poziţie de forţă, avertizează analiştii. „Toate condiţiile de aderare sunt îndeplinite“, a declarat raportorul PE, Carlos Coelho. Votul eurodeputaţilor va avea loc la 4 iunie.

Întârziată din diferite motive, cu precădere tehnice, România se află acum, aparent, în faţa ultimului obstacol. În timp ce Parlamentul European pare să o susţină, şansele de reuşită s-ar putea termina la uşa Consiliului European.„Cred că votul PE are puţină importanţă pentru poziţia Consiliului, iar statele membre mari sunt perfect dispuse să nu ţină cont de  părerea deputaţilor europeni, atunci când este vorba de aspecte care au rezonanţă la ei acasă, cum ar fi migraţia", a declarat pentru «Adevărul Europa» analistul politic Toby Vogel. Într-o astfel de situaţie, Guvernul român ar putea începe să blocheze decizii politice din alte domenii, susţin experţi din Bruxelles, forţând astfel mâna unor ţări precum Franţa să o accepte în Schengen.

Raportul Parlamentului, favorabil

„Toate condiţiile de aderare au fost îndeplinite", a citit marţi Carlos Coelho, raportorul Parlamentului European pe dosarul Schengen în faţa colgeilor săi, pe care i-a sfătuit să voteze în favoarea României şi a Bulgariei. Coelho crede că votul Parlamentului de pe 4 iunie va fi unul pozitiv. Acesta va fi transmis apoi Consiliului, care va avea ultimul cuvânt de spus. „Eu am fost chiar pe teren în România şi în Bulgaria şi am văzut exact ce se întâmplă. Este foarte clar pentru mine că România şi Bulgaria sunt pregătite să intre în Schengen", a spus Coelho.

Decizia Consiliului ne trage înapoi

Rolul Parlamentului European este, însă, unul consultativ şi nu obligă statele membre să ia o decizie. În timp ce raportorul pe dosarul Schengen al PE, Carlos Coelho, consideră că un aviz pozitiv al Parlamentului European va pune presiune politică pe Consiliu să ia o decizie în favoarea României şi Bulgariei, votul Cosiliului ar putea fi totuşi unul negativ. Conform articolului 4 al protocolului Schengen, statele membre vor trebui să voteze în unanimitate pentru aderare şi, dacă una dintre ţări se va opune, procesul de aderare va fi blocat.

Tensiuni politice

„Dacă votul Consiliului este unul negativ, acest lucru va crea tensiuni politice între statele membre", a spus, pentru „Adevărul Europa", Yves Pascouau, analist de politici UE al organizaţiei European Policy Centre, din Bruxelles. Mai precis, o astfel de situaţie ar genera o „atmos­feră neplăcută" în Consiliu şi ar putea avea un efect negativ în luarea deciziilor nu numai din cadrul chestiunilor de Justiţie şi Afaceri Interne, dar şi din alte domenii.

„România ar putea decide să adopte o poziţie de blocare în alte chestiuni care ţin de competenţa UE. Aceasta ar crea probleme Consiliului. Ar fi mai greu să lucreze cu eficienţă pe o serie largă de dosare şi ar întârzia procesul decizional", a mai spus Pascouau.

"Cred că votul PE are puţină importanţă pentru poziţia Consiliului, iar statele membre mari sunt perfect dispuse să nu ţină cont de  părerea deputaţilor europeni, când e vorba de aspecte care au rezonanţă la ei acasă, cum ar fi migraţia.''
Toby Vogel analist politic

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite