România în zona euro în 2015? Bruxelles-ul stabileşte data după ce Bucureştiul îndeplineşte condiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, joi, la Berlin
Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, joi, la Berlin

Comisia Europeană este cea care stabileşte, împreună cu România, o dată precisă pentru aderarea la euro, în baza unui plan şi după ce anumite condiţii sunt îndeplinite, a declarat purtătorul de cuvânt al CE,Olivier Bailly întrebat despre obiectivul anunţat la Berlin, de preşedintele Traian Băsescu potrivit căruia România vrea să adere la zona euro în 2015.

"Înainte de a stabili un deadline clar pentru aderarea României la zona euro, împreună cu Comisia Europeană, este nevoie ca toate condiţiile din tratat să fie îndeplinite şi pentru acest lucru trebuie să lucrăm pe baza unui plan clar, stabilit împreună cu România, şi abia atunci putem fixa, împreună, o dată precisă", a declarat Bailly.

Băsescu la Berlin: Obiectivul pentru euro este 2015

România îşi menţine obiectivul de a adera la euro în 2015. Deficitul bugetar al României va fi de 1,9 la sută în 2012 şi zero în 2013. Acestea au fost promisiunile pe care preşedintele Traian Băsescu le-a făcut joi, la Berlin, capitala ţării care deţine poziţia de lider de necontestat al zonei euro.

La întâlnirea cu cancelarul Angela Merkel, preşedintele Băsescu a reafirmat că obiectivul României rămâne aderarea la euro în 2015. „Am cea mai mare stimă şi cel mai mare respect", i-a răspuns cancelarul german, a cărui ţară se află actualmente în mijlocul efortului de salvare a zonei euro, ameninţată de criza datoriilor suverane.

Nemţii şi presa germană: românii vor la euro în mijlocul crizei

Cele mai multe ziare germane relatează neutru despre anunţul făcut de preşedintele Traian Băsescu, joi, la Berlin, conform căruia România vrea să adopte euro în 2015. Ele amintesc însă că anunţul a fost făcut "în mijlocul" sau "în ciuda" crizei din zona euro şi că Angela Merkel, cancelarul german, şi exprimat "tot respectul" pentru eforturile României de a-şi echilibra bugetul.

România, a doua cea mai săracă ţară din UE

 Tabloidul "Bild" aminteşte însă că în acest moment "Grecia este la pământ, Italia este îndatorată până peste cap, iar acum şi asta. În mijlocul crizei românii vor să adere la euro în 2015". Publicaţia aminteşte că din punctul de vedere al puterii de cumpărare România este a doua cea mai săracă ţară din Europa. În timpul crizei financiare România a înregistrat dificultăţi, FMI şi UE fiind nevoite să o ajute cu un împrumut de miliarde de euro", notează ,,Bild". Cotidianul german mai aminteşte că cea mai mare problemă a României este corupţia, semnalată şi în raportul Comisiei Europene din iulie. La invitaţia ,,Bild" de a comenta intenţia României de a adopta euro au răspuns peste 500 de cititori. Câteva zeci au şi comentat pe forumul online al ziarului. Mulţi dintre aceştia o critică pe Angela Merkel şi mulţi au cuvinte prea puţin laudative la adresa României.

"Jucătorii de alba-neagra ne mai lipseau"

"Cred că voi emigra din Germania. Situaţia devine de nesuportat", comentează un cititor. ,,România, nu-ţi face griji! Doamna Merkel a pregătit pentru întreaga lume o umbrelă (un colac de salvare), pentru că are, aici, în Germania, o autoservire care se numeşte plătitor de impozite", comentează un alt forumist.
,,Jucătorii de alba-neagra ne mai lipseau. Este cumva cerşitul o ramură a economiei?" se întreabă un alt cititor al ,,Bild". ,,Primim bucuroşi şi SUA în zona euro", ,,Până aderă România, zona euro se va rupe şi vor avea loc revolte", ,,De ce să nu întrebăm şi Africa dacă vrea să adere la euro. Cred că ar fi ok", mai comentează cititorii ,,Bild".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite