România dă sănătăţii cei mai puţini bani din UE şi are cele mai puţine servicii medicale private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomograful a mai fost reparat o dată, în urmă cu câteva luni
Tomograful a mai fost reparat o dată, în urmă cu câteva luni

România alocă sănătăţii cea mai mică sumă din PIB dintre toate ţările europene şi are unul din cele mai mici procente de servicii medicale private din Uniunea Europeană, arată raportul european pe tema sănătăţii în 2010 dat publicităţii astăzi, la Bruxelles.


România alocă 5.5% din PIB sănătăţii, cel mai mic procent dintre ţările europene după Cipru (5,7%) şi Turcia (6%). Cele mai mari sume destinate sănătăţii sunt cheltuite, potrivit raportului realizat de Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) în Franţa (11,2%) din PIB, Elveţia care alocă 10,6 procente şi Austria cu 10,5%.

Comparaţia Europa - America

Cheltuielile cu sănătatea au crescut în toate ţările europene, deseori mai mult chiar în raport cu creşterea economică. În 2008, statele membre au cheltuit, în medie, 8.3% din PIB-ul lor pe sănătate în creştere faţă de 7.3% procentul acordat, în medie, în urmă cu zece ani. Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii au cheltuieli de 16% din PIB destinate sectorului medical.

De unde vin banii?

Sectorul public este este sursa principală a finanţării sectorului medical în toate ţările europene, mai puţin în Cipru. În medie, aproximativ trei sferturi din toate cheltuielile cu sănătatea au fost finanţate în 2008 de la bugetele publice. Doar în trei ţări europene, în cele nordice şi în România, procentul finanţării publice a domeniului medical depăşeşte 80%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite