România și Bulgaria mai adună un vot pro-Schengen: Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie va vota pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, susțin europarlamentarii britanici.

Mai a rămas o lună până la judecata Parlamentului European în aderarea României și Bulgariei la Schengen. Sprijinul PE, chiar dacă nu obligă statele membre să spună "da" intrării celor două țări, va juca un rol important, susțin analiștii politici din Bruxelles.

Un vot pozitiv ar pune presiune asupra Consiliului să ia o decizie corectă și nu politică, mai spun aceștia. Pe ultima sută de metri, România și Bulgaria trebuie să strângă cât mai multe mâini ridicate.

Chiar dacă nu se află în spațiul Schengen, Marea Britanie dă undă verde României.

Și englezii votează pe Schengen

Toți europarlamentarii britanici, la fel ca și cei din alte state membre, vor avea dreptul la vot pe chestiunea intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Faptul că Marea Britanie a optat să rămână în afara spațiului Schengen nu îi afectează dreptul la vot pe legislație europeană. În plus, Marea Britanie se bucură deja de anumite beneficii Schengen. Spre exemplu, țara a implementat deja sistemul de informații Schengen (SIS), baza de date prin care se pot detecta persoanele, armele sau mașinile dispărute sau urmărite.

Guvernul britanic: da!

Europrarlamentarul liberal-democrat din Londra, Sarah Ludford, de asemenea purtător de cuvant pentru justiție și drepturile omului, va vota pentru România și Bulgaria.

"Guvernul britanic susține aderarea României și Bulgariei atât timp cât toate criteriile sunt îndeplinite. Părerea mea personală este în conformitate cu cea a comisiei LIBE din PE, și anume că România și Bulgaria sunt pregătite să intre," a spus Ludford.

Aceasta avertizează, însă, că problemele nerezolvate de corupție se pot infiltra în asigurarea pazei granițelor:

"În orice caz, toate țările UE trebuie să depună mai mult efort pentru a combatte corupția, un aspect care se poate infiltra nu numai în apărarea granițelor, ci și în implementarea legislației și cooperarea cu celelalte țări membre Schengen, în general."

Vot consultativ, dar influent

Europarlamentarii vor vota în plen pe 4 iunie dacă își doresc sau nu să susțină intrarea celor două țări în spațiul comun fără control la granițe Schengen. Votul lor nu îi obligă, însă, pe liderii statelor membre, care formează Consiliul European, să accepte aderarea lor la Schengen. Consiliul votează pe această chestiune, ca întotdeauna, în unanimitate, ceea ce înseamnă că o singură țară poate bloca procesul de aderare.

Dacă votul Consiliului este unul negativ, acesta va crea tensiuni politice între statele membre. Mai precis, "ar genera o atmosferă neplăcută în Consiliu și ar putea avea un efect negativ nu numai în luarea deciziilor nu numai din cadrul Justișie și Afaceri Interne, dar și din alte domenii," susține analistul politic al think-tank-ului din Bruxelles European Policy Centre, Yves Pascouau.

Sensibilitatea granițelor

"Cred, totodată, că Bulgaria trebuia să ia măsuri de securitate sporite pentru a-și proteja granița cu Turcia, deoarece această viitoare graniță exterioară a spațiului Schengen se va afla sub o mare presiune din cauza imigranților," a mai spus Ludford.

Granițele Schengen au devenit o problemă foarte disputată în ultimele săptămâni, după ce revoluțiile din Africa de nord au adus în Europa, în special prin Italia, un val de imigranți nedoriți cu precădere de guvernele francez și italian.

Codul Schengen: Controale la frontierele din UE, doar în cazurl excepţionale

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite