Parlamentul de la Chişinău află condiţiile pentru ridicarea vizelor moldovenilor spre UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova care prezentat astăzi, la Chişinău, este un moment cheie pentru obiectivul final: ridicarea vizelor pentru cetăţenii de dincolo de Prut, anunţă Comisia Europeană.

"Este un pas mai departe pentru atingerea obiectivului pe termen lung: un regim fără vize care ar facilita contactele interpersonale şi consolidarea relaţiilor de afaceri, sociale şi culturale între Uniunea Europeană şi Republica Moldova ", a declarat Cecilia Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne. Trebuie însă asigurate condiţiile pentru o mobilitate bine gestionată şi sigură.

Comisarul Cecilia Malmström se află astăzi la Chişinău. Adevărul Moldova va relata despre discuţiile comisarului european cu autorităţile de la Chişinău

Condiţii din planul de acţiune

Planul de acţiune se axează pe domenii-cheie, cum ar fi securitatea documentelor de călătorie, de frontieră şi gestionarea migraţiei, ordinea şi siguranţa publică, inclusiv lupta împotriva crimei organizate şi a traficului de fiinţe umane, precum şi aspecte relevante legate de relaţii externe. Planul de acţiune conţine un prim set de criterii privind cadrul de politică (legislaţie şi planificare) şi un al doilea set de criterii mai specifice, care să acopere punerea în aplicare eficientă a măsurilor.

Primii paşi s-au făcut în 2008

Cetăţenii moldoveni se bucură deja de avantajele unui acord de facilitare a eliberării vizelor cu Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2008. Acesta stabileşte o taxă de viză mai mică (35 de euro în loc de 60) pentru toţi solicitanţii de vize din Moldova şi renunţă la taxele pentru multe categorii: copii, pensionari, studenti, oameni care vizitează membrii familiei care locuiesc în UE, oamenii care au nevoie de tratament medical, operatorii economici care lucrează cu companiile din UE, sportivi şi femei, participanţi la schimburi culturale, jurnalişti.

Republica Moldova a ridicat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii UE la 1 ianuarie 2007.

În 2009 şi 2010, mai mult de jumătate din vizele Schengen au fost eliberate gratuit în Republica Moldova. Acordul de facilitare a eliberării vizelor simplifică şi accelerează procedurile şi prevede accesul mai uşor la vize cu intrări multiple de durată mai lungă.

În cadrul Consiliului de cooperare UE-Republica Moldova cele două părţi au stabilit, pe 21 decembrie 2009, să stabilească în cursul anului următor ce condiţii trebuie îndeplinite pentru ca, pe viitor, cetăţenii moldoveni să poată circula fără vize.

Comisia Europeană a lansat discuţiile privind călătoriile fără vize cu Republica Moldova la 15 iunie 2010. La data de 16 decembrie 2010, Consiliul a aprobat planul de acţiune al Comisiei privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite