Cum e văzută riposta României la refuzul acceptării în Schengen: ameninţătoare, belicoasă şi târzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finalizarea terminalului Schengen va permite anual un aflux de şase milioane de călători
Finalizarea terminalului Schengen va permite anual un aflux de şase milioane de călători

Europarlamentarul liberal, Renate Weber, a calificat drept "belicoase" şi târzii reacţiile ministrul român de externe, Teodor Baconschi, care a susţinut că România ar putea denunţa unilateral monitorizarea pe justiţie câtă vreme ea este folosită împotriva aderării la Schengen.

"Declaraţia ministrului de Externe nu este una care să facă bine României. Nu este reacţia potrivită pentru a debloca relaţiile cu Franţa şi Germania. La nivelul cel mai înalt, Comisia Europeană a transmis de nenumărate ori că nu există nicio legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie şi aderarea la Schengen. Şi dacă nu ar exista MCV Franţa ar veni cu alte probleme", a declarat Weber.

Europarlamentarul român a adăugat că, în realitate, Franţa vrea să facă din chestiunea Schengen o problemă de politică internă şi că nu ar avea legătură cu cât de pregătită sau nepregătită este România, din punct de vedere tehnic, în acest moment. Weber a mai precizat că, în calitate de raportor din umbră pe tema Schengen din partea grupului pe care-l reprezintă în Parlamentul European cunoaşte detaliile tehnice ale rapoartelor şi susţine că România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru a fi acceptată în Schengen.

Europarlamentarul a adăugat că declaraţiile de ministrului român de externe, ameninţătoare şi tăioase, vin prea târziu. „Aceste declaraţii publice belicoase se fac în ceasul al 12-lea în loc să se fi făcut în discuţii diplomatice, în spatele uşilor închise, şi cu pumnul în masă atunci când trebuia", a adăugat Weber care a catalogat drept "catastrofale" relaţiile bilaterale ale României.

Potrivit ministrului roman de Externe, MCV-ul este folosit în alte domenii şi devine un handicap. "Trebuie să ne gândim foarte serios dacă mai merită să continuăm acest lucru. Noi am făcut progrese în reforma sistemului judiciar. Dacă ele nu sunt încurajate mai departe, într-o logică de cooperare, există posibilitatea de a denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rămânând să informăm Comisia cu privire la progresele noastre în domeniul reformei Justiţiei" a declarat ministrul roman de Externe în exclusivitate pentru Adevărul Europa.

CITEŞTE Riposta şefului diplomaţiei româneşti la opoziţia Franţei şi Germaniei de a accepta România în Schengen

URMĂREŞTE pe Adevărul Europa reacţiile societăţii civile la declaraţiile ministrului român de externe

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite