Reguli pentru protecţia victimelor infracţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va propune astăzi, la Bruxelles, un set de măsuri ce introduc standarde minime pentru a crea acelaşi nivel de protecţie a victimelor infracţiunilor peste tot în Uniunea Europeană. Peste 75 de milioane de oameni, adică aproximativ 15% din populaţia Uniunii, sunt victimele unor infracţiuni grave anual.

Dacian Cioloş,Viviane Reding

image

Imaginează-ţi că, într-o seară caldă de vară, eşti în drum spre metrou după ce ai urmărit cu plăcere un film la cinema. Brusc, îţi apar în faţă doi tipi. Unul te loveşte în cap, în timp ce celălalt îţi caută prin buzunare. O iau la fugă, în timp ce tu te clatini mergând pe stradă şi realizezi că ţi-au fost furate telefonul mobil şi portofelul. În doar câteva secunde, o seară plăcută s-a transformat într-un coşmar. Din păcate, astfel de situaţii se întâmplă în fiecare zi în Europa.

În prezent, modul de tratare şi protecţie a victimelor variază mult pe teritoriul Uniunii Europene. Unii oameni nu beneficiază vreodată de un consilier după ce au devenit victimele unei agresiuni sau de un interpret atunci când trebuie să depună mărturie împotriva atacatorului în cazul unei infracţiuni ce a avut loc în altă ţară. Către cine ar trebui să se îndrepte victimele pentru sprijin, protecţie sau ajutor pentru a se descurca în sistemul de justiţie?

Care sunt drepturile lor în fiecare ţară? Comisia Europeană are un răspuns la aceste întrebări: standarde minime în domeniu valabile în întreaga Uniune care să le dea încredere victimelor că vor primi ajutor şi sprijin, indiferent dacă au avut un accident de maşină în timp ce se îndreptau spre sudul Franţei sau dacă au fost jefuite la Barcelona, Liverpool sau Hamburg.

Victimele, pe primul plan

 Noile măsuri propuse astăzi vor crea un nivel comun de protecţie pe întreg teritoriul Uniunii pentru a ajuta victimele unor infracţiuni să-şi revină şi să beneficieze pe deplin de drepturile lor. Indiferent de motivul pentru care cineva devine o victimă -  atac, jaf, spargere, agresiune, viol, hărţuire, incitare la ură, atac terorist sau trafic cu fiinţe umane -  fiecare dintre noi avem aceleaşi nevoi de bază. Victimele infracţiunilor trebuie tratate cu respect şi grijă. Trebuie să li se furnizeze sprijin medical, psihologic, legal şi practic. Victimele trebuie să fie capabile să depună mărturie la tribunal fără teama de a fi intimidate de contravenient.

Ce se întâmplă atunci când o femeie este hărţuită  şi obţine o decizie de protecţie? Este această decizie valabilă şi dacă ea se mută în alt stat membru? Comisia va face în aşa fel încât această decizie să fie recunoscută şi de alte state membre - astfel încât victima să fie în continuare protejată şi dincolo de graniţele naţionale. Victimele infracţiunilor vor să li se facă dreptate. Au nevoie de o concluzie la întreaga situaţie pentru a putea merge mai departe. Din acest motiv, ele trebuie să fie ferme în ceea ce priveşte data procesului, să ceară rambursarea costurilor de călătorie şi să beneficieze de servicii de interpretare sau traducere pe întreaga durată a procedurilor legale.

Istoria Uniunii Europene ne arată că putem aduce o reală  schimbare în viaţa cetăţenilor dacă lucrăm împreună. De această dată ne îndreptăm atenţia asupra victimelor astfel încât acestea să obţină sprijinul de care au nevoie, respectul pe care îl merită şi drepturile pe care şi le-au câştigat. În acest mod vom ajuta la întărirea încrederii cetăţenilor în dreptate şi sistemele de justiţie din întreaga Europă. Deşi probabil nu vom putea niciodată să ştergem suferinţa victimelor sau să le dăm înapoi ce au pierdut, putem să le reducem frustrarea şi confuzia după o agresiune. Scopul nostru trebuie să fie punerea victimelor pe primul plan. Ele merită cel puţin acest lucru.

Diferenţe

În prezent, modul de tratare şi protecţie a victimelor variază mult pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce face necesare măsuri de armonizare a legislaţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite