Reguli UE noi pe piaţa medicamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accesul pacienţilor la medicamente va fi simplificat
Accesul pacienţilor la medicamente va fi simplificat

Comisia Europeană (CE) a anunţat ieri că statele membre trebuie să reducă substanţial durata deciziilor legate de stabilirea preţurilor şi rambursarea medicamentelor.

Pe viitor, aceste decizii ar trebui luate de autorităţile din statele membre în termen de 120 de zile pentru medicamente noi, ca regulă, şi în numai 30 de zile în loc de 180 în prezent pentru celelalte tratamente.

Studiile Comisiei Europene arată că există întârzieri în deciziile de stabilire a preţurilor şi de rambursare (de la sistemul medical către spitale, în România, sau către pacienţi pentru alte state) care ajung până la doi ani - uneori 700 de zile - pentru medicamentele noi şi de până la 250 de zile pentru medicamentele clasice. „Avem nevoie de deciziile mai rapide privind stabilirea preţurilor şi rambursare pentru a menţine dinamismul pieţei farmaceutice şi pentru a oferi cetăţenilor un acces mai bun la medicamente.

Propunerea noastră va conduce la economii substanţiale pentru bugetele alocate sănătăţii publice", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani.

Executivul de la Bruxelles a decis să aplice măsuri severe de control pentru aplicarea acestor decizii, în cazul în care nu sunt respectate termenele, aşa cum se întâmplă adesea în statele membre. Noua directivă abrogă şi înlocuieşte vechea lege europeană din 1989, care este depăşită din punct de vedere al procedurilor de stabilire a preţurilor şi al rambursărilor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite