Reglementări europene care ne schimbă viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drepturile pasagerilor şi ale cumpărătorilor, şofatul sau utilizarea telefonului mobil - toate vor fi influenţate de noile reguli adoptate de Parlamentul European sau propuse de Comisie. Europarlamentarii au votat pentru introducerea scanerelor corporale în aeroporturile din Uniunea Europeană.

Parlamentul European a aprobat introducerea scanerelor corporale în aeroporturile din UE "doar dacă acestea protejează sănătatea, demnitatea şi viaţa privată a pasagerilor". Propunerea Comisiei a fost amendată săptămâna trecută de Parlament pentru a răspunde îngrijorărilor cetăţenilor privind stocarea datelor personale, radiaţiile scanerelor şi condiţiile în care pot refuza această procedură. Pentru a se aplica la nivel european, aceste reguli trebuie să primească un vot pozitiv şi din partea Consiliului.

Scanerele vor funcţiona după norme europene, probabil din 2012. Dar unele state membre déjà le-au introdus. Aeroportul Schipol din Amsterdam foloseşte aceste scanere corporale, în număr de 80. Şi Italia, Spania şi Marea Britanie au cumpărat scannere pentru zborurile către Statele Unite, de teama atacurilor teroriste.

Când vom avea voie cu lichide în avion?

Parlamentarii au mai cerut anularea, din 2013, a interdicţiei lichidelor în aeroporturi. Aceştia au solicitat statelor membre şi aeroporturilor să ia toate măsurile necesare "pentru a asigura la timp disponibilitatea tehnologiei corespunzătoare" care să identifice mai eficient substanţele lichide. Propunerea trebuie însă să obţină acceptul Comisiei şi Consiliului European. Interdicţia a fost impusă în 2006, după ce o grupare teroristă a încercat să arunce în aer mai multe curse aeriene transatlantice, cu decolare din Europa, folosind explozibil mascat sub forma unor lichide.

Atenţie, şoferi!

Mulţi cred că atunci când conduc în străinătate nu li se mai aplică nicio regulă. Europarlamentarii au adoptat miercuri instituirea unui sistem european prin care vor fi schimbate mai uşor informaţii privind şoferii indisciplinaţi. Mai exact, după aflarea numelui proprietarului şi adresei acestuia, ţara în care s-a comis infracţiunea trimite o  "scrisoare de informare" ţării în care este înregistrat autovehiculul. Şoferii vor pierde puncte la ei acasă şi chiar riscă să rămână fără permise, pentru o abatere comisă în afara ţării. În următoarele săptămâni, guvernele statelor membre trebuie să-şi dea acordul privind noile reguli şi, după o perioadă de doi ani - cât ar dura să fie integrate în legile naţionale - acestea ar intra în vigoare.

Şoferii străini comit 15% din totalul accidentelor rutiere la nivel UE, conform statisticilor Comisiei Europene. Şoferii vor fi sancţionaţi pentru: depăşirea vitezei maxime admise, nerespectarea culorii semaforului, lipsa centurii de siguranţă, şofatul sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, lipsa căştilor de protecţie la motociclişti, utilizarea ilegală a benzii de urgenţă pe autostradă, vorbitul la telefonul mobil fără hands-free.

Noi etichete pentru alimente

Parlamentul European a votat raportul europarlamentarului Renate Sommer, care propune informaţii mai clare pe etichetele alimentelor. Statele membre ar trebui să creeze centre de informare a consumatorilor cu referire la calitatea alimentelor şi conţinutul acestora. La nivel naţional, ar trebui să existe campanii de informare pentru toţi cetăţenii în legătură cu noile etichete. Propunerea va merge la Consiliul European şi va intra în vigoare la trei ani de la adoptare. Noile etichete vor menţiona ţara de origine pentru carnea de porc, oaie, capră şi pui, informaţii nutriţionale şi informaţii cu privire la alergeni.

Roaming mai ieftin

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută o revizuire a regulamentului existent privind tarifele de roaming care impune tuturor operatorilor de telefonie mobilă  să ofere servicii separate de cele interne din ţara de origine a serviciilor. Operatorii ar putea oferi pachete de oferte exclusiv pentru roaming. Cei care călătoresc în străinătate plătesc de multe ori peste 2 euro pe megabyte de date descărcate în roaming, în timp ce operatorii se taxează, de obicei, reciproc, substanţial mai puţin, la sub 50 de cenţi. Propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European şi ar putea fi adoptată în cadrul Consiliului până în iunie 2012. Noile tarife, fără TVA, ar putea fi următoarele: 50 de cenţi pe megabyte de date; 24 de cenţi pe minut pentru un apel efectuat; 10 cenţi pe minut pentru apelurile primate; 10 cenţi pentru un text.

Tarife pentru roaming

Noile tarife, fără TVA, pentru roaming în UE ar putea fi următoarele: 50 de cenţi pe megabyte de date; 24 de cenţi pe minut pentru un apel efectuat; 10 cenţi pe minut pentru apelurile primate; 10 cenţi pentru un text. Propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European şi ar putea fi adoptată în cadrul Consiliului până în iunie 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite