Reacţii reţinute pe pieţele financiare după summitul Merkel-Sarkozy de la Paris: „O jumătate de smochină, o jumătate de strugure”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţiile de pe pieţele financiare sunt mai degrabă reţinute după summitul franco-german de marţi. Franţa şi Germania au propus crearea unei guvernări economice comune a zonei euro şi o taxă tranzacţiile financiare, pentru a încerca să rezolve criza datoriilor din Europa.


Cum era de aşteptat, preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel s-au abţinut de la a propune crearea de euro-obligaţiuni şi întărirea Fondului European de Stabilitate . Moneda euro şi-a redus pierderile sale faţă de dolarul american după aceste propuneri
Iată primele reacţii ale părţilor interesate de pe pieţele financiare, date pentru REUTERS:

Andrew Wilkinson, analist al pieţei, Interactive Brokers, Greenwich:

"Investitorii aşteptau o soluţie majoră la criza datoriilor din zona euro. În lumina a ceea ce s-a spus, nu cred că s-a întâmplat prea mult. Investitorii doresc o abordare unitară a datoriilor suverane şi nu se spune nimic despre asta. "

Mohamed El-Erian, CO-şef manager de investiţii, Pacific Investment Management, Newport Beach:

"Este un mesaj puternic dat de Germania şi Franţa şi zona euro ar trebui să arate în primul rând că urmăreşte integrarea economică şi fiscală, disciplina financiară, astfel încât să nu mai fie nevoie să finanţeze economile periferice."

Marc Chandler, CHIEF STRATEGIE CHANGES, Brown Brothers Harriman:

"Multe întrebări se nasc după acest summit, n-am văzut nimic care să abordeze problemele din Franţa şi nimic despre faptul că stabilitatea financiară europeană nu are resurse suficiente pentru a răscumpăra datoria ori modul în care zona euro poate stimula creşterea. Este o jumătate de smochină, o jumătate de strugure şi mă întreb la ce va folosi. În esenţă, este vorba de un protectorat al Franţei şi Germaniei, care vrea să-şi impună voinţa faţă de toată lumea. Pieţele oricum nu se aşteptau la foarte multe, aşa că sunt mulţumite. "

Fred Dickson, analist, DA DAVIDSON & CO, Lake Oswego

"Nu cred că pieţele financiare aşteaptau un semnal puternic, deoarece atât Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, au declarat deja că nu iau în considerare crearea de euroobligaţiuni. Declaraţia lor comună pare să arate că se bucură de suficient sprijin pentru a le permite să gestioneze situaţia actuală. "

Edward Meir, analist, MF Global, New York

"În opinia mea, principalul punct de reţinut este faptul că liderii din zona euro au dat asigurări că iau lucrurile în serios Aceasta va da un pic de aer şi reacţia de pe pieţe ar trebui să fie uşor pozitivă pe termen scurt. Dar se pare că cele două puncte principale nu au fost abordate: posibilitatea emiterii de euroobligaţiuni şi întărirea Fondului European de Stabilitate Financiară ale cărui resurse,la nivelul actual, de 450 de miliarde de euro, ar putea fi epuizate cu uşurinţă dacă o ţară va intra într-un mare necaz. "

Douglas Borthwick, Director General Faros TRADING, Stamford

"Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy au absolută dreptate să spună că euro-obligaţiunile nu ar fi de mare ajutor astăzi. Acest lucru se datorează faptului că Europa trebuie să ă-şi armonizeze mai întâi legislaţia, cu mult înainte ca un astfel de instrument să fie posibil. În opinia noastră, conferinţa de presă de astăzi pune bazele pentru un buget Uniunii Europene. Uniunea trebuie mai întâi să se stabilizeze. După cum s-a exprimat Nicolas Sarkozy, eurobondurile ar putea fi un pas final în procesul de integrare. Trebuie să aduni mai întâi ingredientele pentru a coace prăjitura. Este exact ceea ce au spus Germania şi Franţa. "

Fabian Eliasson, CHIEFCHANGES US, Mizuho Corporate Bank, New York:

"Moneda euro a reacţionat destul de pozitiv. Piaţa aştepta, poate, un pic mai mult, dar este un prim pas destul de puternic."

Richard Franulovich, Strategie Changes,, Westpac New York:

"Sarkozy vorbeşte de guvernara comună din zona euro, ceea ce cred că este un pas înainte faţă de bugetul Uniunii, este, în general,un pas pozitiv pentru moneda euro. Cu toate acestea, impozitarea tranzacţiilor financiare nu este bună pentru banci în zona euro. În ansamblu, cu toate acestea, consolidarea fiscală este mult mai importantă şi acest summit susţine moneda euro. "

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite