Raportul pe Justiţie va da prima sancţiune României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european Viviane Reding şi ministrul român al Justiţiei, Titus Corlăţean
Comisarul european Viviane Reding şi ministrul român al Justiţiei, Titus Corlăţean

În actualul context politic care îngrijorează Bruxelles-ul, raportul pe Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) va însemna şi prima sancţiune pentru Bucureşti, potrivit unor surse europene.

Raportul Comisiei Europene pe Justiţia din România va face o evaluare a ultimilor cinci ani pe domeniile pe care România nu le îndeplinea la aderare, în 2007. Raportul va cuprinde referiri la atacurile din ultima perioadă asupra Curţii Constituţionale, va critica comentariile politice la adresa deciziilor judecătoreşti şi atacurile la judecători care au dat sau nu anumite sentinţe, va pleda pentru numirea transparentă şi obiectivă a viitorilor şefi ai Parchetului General şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit mai multor surse europene, toate acestea reprezintă îngrijorări serioase ale Comisiei Europene, toate evoluţiile recente se vor regăsi în raport, iar altele „până în seara de dinaintea adoptării" documentului ar putea fi incluse.

Mai departe de schengen

Continuarea şi/sau extinderea MCV va fi prima consecinţă a ultimelor luni şi evoluţii din România în plan juridic şi la nivel politic şi adăugarea unei clauze politice care ar putea fi folosită pe Schengen. Chiar şi în lipsa ei, deteriorarea relaţiilor cu Germania, la fel ca şi contextul general al reformei Schengen nu ajută România.  Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, îşi pregăteşte terenul pentru criticile Bruxelles-ului şi a declarat că în raportul CE pe Justiţie va exista şi o „adăugare politică", din aspecte incorecte faţă de situaţia reală din România care ar putea fi folosită de către „unii" pentru a îngreuna aderarea ţării la Schengen.

Potrivit unor surse diplomatice, au existat, în ultimele două săptămâni, negocieri şi presiuni, pe de o parte, din partea Sofiei, care ar fi dorit ca raportul pentru Bulgaria să fie separat de cel al României, iar, pe de altă parte, dinspre Bucureşti, care ar fi dorit ca el să nu fie publicat din cauză că, potrivit premierului Victor Ponta, criticile sale ar putea fi folosite în campania electorală. Pentru a tranşa aceste încercări, preşedintele CE, Jose Barroso, a precizat că raportul va fi adoptat pe 18 iulie, în Colegiul Comisarilor, şi că fiecare stat va fi evaluat „după propriile merite". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite