FOTO Raportul Parlamentului European pe Schengen: DA României și Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România mai are doar un pas până la decizia finală referitoare la aderarea la Schengen. Comisia din Parlamentul European în care se discută dosarul s-a reunit astăzi pentru a asculta prezentarea finală a lui Carlos Coelho, raportorul PE pe acest subiect.

"Toate condițiile de aderare au fost îndeplinite", spune raportul Parlamentului European. Există anumite aspecte care vor continua să fie monitorizate pe viitor, pentru ca toate statele membre să fie satisfăcute cu progresul celor două țări în apărarea granițelor, însă acestea nu constituie "nicidecum un obstacol în calea lor spre aderare", mai scrie raportul.

După ce acest raport va suporta modificări din partea europarlamentarilor din comisia de libertăți civile, afaceri interne și justiție(LIBE) și va fi adoptat oficial, cele două țări au la dispoziție șase luni pentru a implementa ultimele măsuri necesare intrării în Schengen. Termenul-limită pentru amendamente este joi (14 aprilie), iar pentru vot 2 mai. Parlamentul European își va exprima poziția prin vot în ședința plenară de la Strasburg în luna iunie.

În timp ce România îndeplinește toate condițiile deja, Bulgaria trebuie să pregătească un plan pentru a face față unui număr mare de imigranți la granița terestră cea mai sensibilă a ei, cea cu Turcia.

image

Europarlamentarul Jean-Marian Marinescu, prezent și el la ședința comisiei LIBE de marți 

"Aderarea Romaniei la Schengen nu este un cadou oferit țării noastre, ci o recunoaștere a meritelor și eforturilor sale. Sunt convins că raportul va fi votat cu o largă majoritate, ceea ce va constitui o presiune politică importantă asupra Consiliului în momentul votului din iunie", a spus europarlamentarul Jean-Marian Marinescu.

România, mai pregătită decât Ungaria și Polonia

"Eu am fost chiar pe teren în România și Bulgaria și am văzut exact ce se întâmplă. Este foarte clar pentru mine România și Bulgaria sunt pregătite să intre în Schengen. I-am sfătuit pe europarlamentari să voteze în favoarea aderării celor doă țări și cred că răspunsul general va fi pozitiv," a spus Carlos Coelho, raportorul PE pe dosarul Schengen.

România și Bulgaria au fost mult mai pregătite să intre în Schengen decât cele nouă state care au aderat în 2007, printre care Slovenia, Republica Cehă, Ungaria și Polonia, dar atunci presiunile politice au grăbit procesul, în ciuda faptului că nu toate cerințele erau îndeplinite complet, susțin europarlamentarii.

Aderarea la Schengen, bună pentru psihicul românilor

Aderarea la Schengen este un moment foarte important pentru o țară, nu numai din prisma faptului că cetățenii pot circula liber, susține raportorul PE, Carlos Coelho.

"Este bine din motive psihologice," a spus Coelho, "am văzut, ultima oară când s-au extins granițele Schengen, că oamenii plângeau, pentru că simțeau că fac parte dintr-o Europă divizată, exista un obstacol care le bloca drumul. Când granițele nu mai există, aceasta îţi dă un sentiment extraordinar de libertate și este foarte intersant să iei parte la astfel de momente."

image

Europarlamentarul şi coordinatorul dosarului Schengen, Simon Busuttil, pentru Adevărul Europa

PE, sfătuit să voteze în favoarea României

"Recomandările raportorului au fost pozitive și am fost sfătuiți de acesta să sprijinim aderarea celor două țări. Am fost precauți până acum în a spune dacă România și Bulgaria sunt gata să intre în Schengen deoarece nu aveam toate rezultatele examinărilor tehnice. Dar o dată ce România a trecut examenul cu notă mare, putem spune da aderării lor," a spus coordinatorul dosarului Schengen, europarlamentarul maltez Simon Busuttil.

Acesta atenționează că Parlamentul European trebuie să se asigure că toate condițiile continuă să fie la standardele Schengen și după aderare. "Granițele acestor țări nu vor mai fi doar o problemă națională, ci una europeană," a spus Bussutil.

Urmăreşte pe Adevărul Europa VIDEO de la comisia LIBE: Parlamentul European ne vrea în Schengen

Ultima treaptă 

Parlamentul European are rol consultativ, decizia aparţinând Consiliului.

Miniştrii de Interne francez şi german au trimis în decembrie Comisiei, Parlamentului şi Consiliului o scrisoare prin care cereau amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În scrisoarea celor doi, pe care „Adevărul Europa" a avut ocazia să o citească, apar numeroase referiri la MCV, miniştrii atrăgând atenţia asupra nivelului ridicat de corupţie. Coelho consideră scrisoarea trimisă de Paris şi Berlin „subiectivă" şi orice legătură între MCV şi Schengen „ilegală".

Totuşi, Consiliul va fi pus într-o situaţie delicată dacă Parlamentul va vota pentru aderarea României şi a Bulgariei, iar Consiliul o va respinge, din cauza obiecţiilor ridicate de Franţa şi Germania. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite