Preşedinţia daneză a UE, lansată odată cu strategia antirecesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danemarca preia Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru următoarele şase luni în vremuri „extrem de dificile" pentru economia Uniunii.

Aşa a lansat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy programul priorităţilor Bruxelles - Copenhaga după întâlnirea cu premierul danez Helle Thorning Schmidt. Van Rompuy a anunţat, că la summitul informal programat pe 30 ianuarie, statele membre vor discuta „Strategia UE antirecesiune" după ce economia a primit mai multe avertizări legate de o posibilă recesiune în condiţiile unei creşteri economice încetinite pentru trei semestre consecutiv.  

„Stabilitatea financiară nu rezolvă problema crizei datoriilor", a spus Van Rompuy, după ce a precizat că noile reguli privind guvernanţa economică şi regulile fiscale vor fi gata, la nivel politic, până la sfârşitul lunii ianuarie.  Redresarea creşterii economice şi a pieţei muncii sunt esenţiale, a mai spus Van Rompuy, care a anunţat trei acţiuni ale aşa-numitei „Strategii antirecesiune a UE" ce ar urma să fie discutată la summitul de pe 30 ianuarie.

Acţiunile sunt orientate spre protejarea investiţiilor, spre creşterea consumului şi prevenirea restricţionării creditării economie, dar şi spre stimularea pieţei muncii din UE prin crearea de noi joburi.

În prezent, peste 23 de milioane de europeni nu au loc de muncă, iar şomajul în rândul tinerilor a ajuns la cote dramatice. Stafful Comisiei Europene va fi în următoarele zile la Copenhaga pentru a discuta cu miniştrii danezi priorităţile pe fiecare domeniu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite